Foto: Fredrik Jonsving

Forsberg: Är du också för fet för att rida?

Några kilos övervikt här eller där kvittar väl, eller? Svaret är ett rungande nej, iallafall om man frågar de självutnämnda experterna på diverse hästforum på nätet. Det har gått så långt att det bildats nya forum, för ”tjockisar”, skriver Angelica Forsberg i krönikan.

KRÖNIKA. Det är 2018. Vi är medvetna om könsrelaterade problem. Vi är medvetna om diskriminering. Vi lär oss källkritik i skolan. Men vad hände med medmänsklighet?

Vi kan kalla henne Anna. Anna lägger upp en bild på sociala medier. Anna vill veta om hon håller tyglarna rätt. Någon svarar att hon borde tänka på att hästen hon sitter på är för liten. Någon annan tycker att Anna borde ha ett annat bett. En tredje tycker att Annas häst är överviktig. En fjärde att Anna minsann inte borde sitta på den där stackars hästen då Anna är för tung. En femte att Annas häst är ful och att Annas ridbyxor sitter för tajt. Jag kan hålla på i all evighet.

En av alla tiotals kommentarer kanske faktiskt handlar om saken: Håller Anna tyglarna rätt eller inte?

Hästvärlden är brutal på så många sätt. Det finns ingen plats för felmarginal. Det finns sannerligen ingen plats för att inte passa in i mallen. När det går så långt att internet måste ha flera olika forum, för samma sak – då har vi problem.

Ett forum där smala ryttare kan diskutera. Ett forum där mer fylliga ryttare kan diskutera. För att bryta ner det ytterligare drar jag parallellen till ridskolan igen. Tjocka ryttare till vänster – smala till höger. Skulle det här funka i realiteten? Knappast. Lyckligtvis är det så.

Men, och det finns ett men, mentaliteten kvarstår. De unga flickor och pojkar som rider och som är av lite grövre mått får utstå så mycket bakom kulisserna. Det är så mycket vi som vuxna sällan ser eller hör då det sker bakom datorns trygga skärm. Ingen kan stoppa mobbning som inte syns.

Hur kommer det sig att man förvandlas till ett hänsynslöst monster när man sätter sig bakom datorskärmen? Anna går hem och hetsbantar, hon orkar inte höra mer hårda ord om sin vikt. Anna hamnar på sjukhus med en ätstörning.

Anna symboliserar många av oss. Hon är jag. Hon är din granne. Hon är din syster. Hon är din mamma och din kompis. Det bor en Anna i oss alla. Men jag tror inte att det bor en nätmobbare i oss alla. Så nästa gång du ser den där bilden på Anna med tyglarna, tänk till.

Du kan välja vem du vill vara.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.