Thomas Ravelli är en av deltagarna i tidigare säsonger av Stjärnornas hoppning. Ridenews krönikör Angelica Forsberg ifrågasätter programmet. Foto: Fredrik Jonsving

Forsberg: Där går gränsen för djurplågeri i SVT

Ett kul tävlingsinslag och underhållningsjippo eller rent djurplågeri? SVT:s årliga satsning ”Stjärnornas hoppning” är en riktig vattendelare i svensk ridsport just nu, skriver Ridenews krönikör Angelica Forsberg.

Det var bara en dag sedan SVT berättade vilka fem som deltar i årets säsong av Stjärnornas hoppning med final under Sweden International Horse Show i Friends arena i december. Den här gången har alla utom en ridvana. Det är boxaren Mikaela Lauren som är årets wildcard.

Genom åren har vi sett kändisar lära sig rida, ramla av, övervinna sina rädslor, skratta och gråta. Lyckligtvis har ingen drabbats av riktigt svåra skador utöver Dermot Clemengers markkänning med två brutna armar som följd. Behrang Miri fick i och för sig föras ut från arenan på bår under sin medverkan. Happy Jankell föll av – flera gånger (!) – innan hästen byttes ut mot en betydligt lugnare haflinger av ponnymått. Den hästen fick dessutom gå med tre ryttare den dagen. The show must go on – men på bekostnad av vad?

Vi får se ryttarna från totala noviser till, tjaa mindre noviser i alla fall. Att hoppa är inte lätt, det är en konstform. Vi får skratta åt deras tabbar och se deras utveckling. Notera att vi fortfarande pratar om kändisarna. Om ryttarna.

På hästsidan är det något helt annat. Vi har fått se ryttare som sliter i munnar, håller balansen i tyglarna, sparkar i sidorna och studsar runt som hjälmprydda potatissäckar. Vi har fått se hästar som kastar upp huvudet för att förhoppningsvis få lite eftergift från nybörjarhänder.

Jag frågar mig: Var går egentligen gränsen mellan ett harmlöst publikfrieri och djurplågeri? De hästar som används i evenemanget uppges vara trygga och lugna. Det kanske de flesta är också – men långt ifrån alla. Annars hade inte flera hästar spookat och kändisar käkat fibersand genom åren. Vissa av hästarna har, enligt mig, visat så tydliga stresspåslag att en treåring med egen shettis borde kunna bedömt att det skulle gå åt pipsvängen inne på banan. Hur många av de här hästarna har ens varit på en så stor arena med så mycket publik? Det talas det faktiskt aldrig om. Jag kan ärligt säga att ingen av mina hästar skulle klara den miljön utan att skicka ryttaren till månen. Jag är imponerad över de som kan. Men ska hästarna behöva ta vad som helst för lite inträdespengar och fem minuter i rampljuset? Är det bra tv?

Om den här sporten någonsin ska få komma in i idrottens finrum måste vi börja visa lite respekt. Vi måste visa respekt för utövarna. För sporten. För publiken. Och inte minst – för hästarna.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.