Foto: Fredrik Jonsving

Forsberg: Hästarna får stryk – men inget händer

En muntlig varning, det blev facit för Storbritanniens Oliver Townend, världsetta i fälttävlan, efter att han missbrukat sitt spö vid tävlingar i Blair i slutet av augusti. Det är bara en i raden av varningar som kastats åt brittens håll efter överdriven spöanvändning.

Precis som för norskan Cecilie Hatteland, som rappade upp hästen Alex och buades ut under Falsterbo, stannar förbundens aktion mot Townend vid en muntlig varning.

Online är det hårdare röster, inget nytt under solen. Redan i våras gick nätdrevet mot Oliver Townend varmt. Fälttävlansgiganten filmades nämligen i maj när han slog hästen med spö på tävlingarna i Badminton. Ryttaren bad om ursäkt och det satte munkavle på internet. Nu har det hänt igen: först slag – sen muntlig varning – sen en förklaring. ”Hästen brukar smita undan”, har ryttaren sagt till lokala medier. Återigen verkar ryttaren och förbunden komma överens om att ”det nog inte var så farligt ändå.”

Men vem står upp för hästarna i den ankdamm vi kallar ridsportens arena? Var går gränsen mellan en framåtdrivande hjälp och misshandel? Hur dras gränsen mellan ridsportens finrum och den mörka källaren där våld är okej – så länge ingen ser det? Går gränsen vid upprepade förseelser, eller vid hur känd man är?

FEI är noga med det mesta. Utrustning kontrolleras minutiöst. Men osportsligt beteende på tävlingsplats får även det största förbundet att tappa masken. Man tycks sila mygg men svälja kameler.

Var är det internationella ridsportförbundets krafttag mot hästar som behandlas illa, oavsett om det rör sig om slutkörda distanshästar, rollkur, oschysta metoder i hoppning eller fälttävlan?

Vad hände med att föregå med gott exempel och markera mot felaktigt beteende?

För Townends del blev det ingen VM-medverkan, kanske är det på grund av hans upprepade förseelser. Han har tidigare bland annat varnats för att ha ridit hästar för trötta och för överdriven spöanvändning. Senast fick Townend en varning vid Blair Castle Horse Trials för sitt beteende under framridningen, men vann sedan klassen. För mig är det obegripligt.

Ridsporten skulle behöva vakna upp och sopa framför egen dörr. Osportsligt beteende på tävlingsplats bör leda till omedelbar avstängning, inte segerpengar.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.