Foto: Fredrik Jonsving

Forsberg: Ridsporten som minisekt spelar kritikerna i händerna

Ett VM-silver. Det första på 16 år för det svenska landslaget i hoppning räcker inte till en Jerringprisnominering. Lite märkligt, tycker Ridenews krönikör Angelica Forsberg. Men frågar sig också: har ridsporten sig själv att skylla?

KRÖNIKA. Jag gillar inte att jämföra sporter egentligen. Allas insatser ska naturligtvis belysas med den största respekt för utövarna.
Men någonstans djupt inne i mig undrar jag ändå: Hur kan en utebliven VM-medalj slå ett VM-silver? Jag pratar så klart om det svenska fotbollslandslaget som åkte ut ur VM i kvartsfinalen mot England. Fotbollslandslaget är som bekant nominerat till Jerringpriset 2018. Ingen ur det svenska hopplandslaget med Malin Baryard-Johnsson, Fredrik Jönsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, är nominerad – trots insatsen i Tryon.

Bitter eftersmak

Missförstå mig rätt, jag missunnar absolut inte fotbollslandslaget deras nominering. Ingen av de andra idrottarna heller. Jag menar:  Ett guld är ett guld, är ett guld. Inget snack om saken. Men jag ställer mig ändå tveksam till hur en utebliven medalj slår en medalj. Kan det vara så att nomineringsgruppen helt enkelt tröttnat på debatten och utesluter ridsporten från Jerringprisomröstningen för att slippa att alla skriker röstfusk ett tredje år i rad? Det finns inget som säger att ridsporten skulle ha gjort ett hattrick i Jerringpriset trots nomineringar. Men en utebliven nominering trots insatsen i Tryon lämnar en lite bitter eftersmak. Vad är man rädd för? Debatten? Segern?

Rösta schysst

Samtidigt tror jag att vi, ridsportens anhängare, till viss del får skylla oss själva. Redan nu diskuteras det hej vilt online om röstsamling och hejagrupper för att lyfta fram travkusken Björn Goop som Jerringvinnare för att ”visa att hästsport är viktig”. Med den retoriken spelas ridsportens kritiker rakt i händerna och anklagelserna om sektbeteende får plötsligt (om du frågar mig) vatten på sin kvarn. Inte minst när det är många som normalt sett aldrig skulle befatta sig med travet som nu går först med röstningsfanan och viftar som galningar.
Jag unnar Goop segern. Precis som jag unnar fotbollslandslaget den. Eller Sarah Sjöström eller vem som helst av de andra nominerade. Men oavsett vem, vad eller hur så måste priset få vara vad det är – utdelat av folket till den idrottare som flest röstat på. Låt röstningen få vara ren och sportslig. Låt inte ridsporten sjunka till en rösthetsande minisekt som ska sätta andra idrotter på plats. Det är, om du frågar mig, första steget till att ridsporten fortsätter att öka i status och tar klivet upp och mer och mer anses som den elitsport det är.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.