Forsberg: Hästarna plågas i en onaturlig form

Ögonvitor som lyser och händer som håller i skarpa bett i tvååriga hästars munnar. Ridenews krönikör Angelica Forsberg, ryter i mot tävlingsformen Big lick för Tennesse walking horses.

De bilder som når oss från Tennesee walking horses-tävlingar i USA är upprörande. Tävlingsformen big lick är omdebatterad – men samtidigt fullt laglig.

Big lick innebär att man sätter tjocka plattor på hästarnas framhovar med kedjor, samtidigt som man driver hästen framåt och håller emot i ett skarpt bett. Resultatet: En häst som mer eller mindre sitter på hasorna och försöker gå framåt – samtidigt. Ju högre knälyft desto ”bättre” anses gången. Ännu mer oroväckande är, kan man anse, att hästarna tävlas så unga som två år gamla med en uppsutten fullvuxen ryttare.

Bör förbjudas

Jag tror de flesta på svensk mark är eniga här. Big lick borde förbjudas i alla länder. Snarast. Men det räcker inte med att tycka om man vill få till en förändring.

USA:s ex-president Barack Obama försökte lagstifta mot behandlingen av hästarna – men Donald Trump ändrade lagändringen när han tillträdde sin post.

Exporten ökar

Nu tänker du kanske: Varför ska jag bry mig om vad som händer i USA?

Än så länge finns det inte många Tennesee walking horses i Sverige. Det finns också en försvinnande låg andel svenskfödda hästar. Rasen är dock på uppgång och allt fler får upp ögonen för de lugna hästarna med töltliknande gång. I takt med att efterfrågan ökar, ökar också aveln och exporten.

Ser du vart jag är på väg?

Att importera en hästras från en uppfödare och linjer som tävlar i big lick är precis samma sak som att stödja det pågående djurplågeriet, om du frågar mig. Det går inte stötta aveln med ena handen och föra flaggskepp mot showerna i den andra.

De flesta jag pratat med om detta inom kretsar för Tennesee walking horses och raser som kommer av blandningar med walkers vill inte prata om detta. Att lägga locket på har blivit ett sätt att förvara sitt rasval. Man vill inte smutsa ner sporten, är argumentet.

Jag håller inte med. Tvärtom faktiskt.

Att inte tala om ridsportens mörka baksida är – om du frågar mig – att smutsa ner sporten. Först när vi vågar skrapa på ytan kan det ske en förändring.

Läs mer: Här kan du se tävlingsformen Big lick

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.