Kan du se din häst i ögonen om du tävlar  kort efter en feberknäpp? Foto: Fredrik Jonsving / Kim C Lundin

Kim C Lundin: Smitta – vad ger dig rätt att spela rysk roulette

Ridenews medarbetare och krönikör Kim C Lundin ser problem med attityden till sjukdomssmitta hos landets ryttare. Är inte smitta omodernt?

Smitta – hyperaktuellt och omodernt på samma gång

En av landets största försäkringsbolag för djur driver en intressant och positiv kampanj för att hjälpa till att förebygga hältor hos landets hästar. En av bolagets veterinärer pekar i ett debattinlägg på hur lite tid en del av landets tävlingsryttare ger sina hästar efter en ledbehandling. Bolaget jobbar proaktivt med att informera och upplysa. Ett jobb i motvind när hästarna har blivit verktyg för ryttarnas ambitioner. Ryttares vilja att tävla övergår det mesta verkar det som.

Det här arbetet är förmodligen ändå ganska fruktsamt. Hälta är en showstopper för de flesta tävlingsryttare. Det går inte att springa upp med en halt häst. Ganska rejäla rörelsestörningar slinker ändå igenom en vet-check på tävling.

Det tycks vara en otrolig uppförsbacke i arbetet med att motverka smittspridning bland landets hästar. SVA jobbar i motvind. Det är en institution med föredömligt lättillgänglig information och konstruktivt arbete kring kring sjukdoms- och smitthantering. Det tycks inte hjälpa.

Tufft smittläge

Under hösten var kvarka högaktuellt, en smärtsam och dyr sjukdom för drabbad häst och hästägare. I år har året börjat med flera konstaterade fall av EHV-1 kallat virusabort  eller abortvirus. Under hela förra året (fram till november) visade SJV:s statistik på totalt åtta fall där endast ett fall var av den centralnervösa formen. Hittills i år har två hästar dött och tre anläggningar är drabbade bara i januari, från Älvkarleby till Sjöbo i söder.

Vi kan bättre

Det är med andra ord hypermodernt att vara smittdrabbad om än både tragiskt och sorgligt. Framförallt så borde vi idag 2019 har bra mycket bättre informationssystem för att kunna ta informerade och konstruktiva beslut när det kommer till smitta. När smitta upptäcks hos din häst gäller det att agera klokt. Oavsett om den har en skrämmande sjukdomsbild som EHV-1 eller om det är mer som en förkylning.

  • Du ska stanna hemma från träning med din häst, undvik att delta i gruppaktiviteter.
  • Du ska byta kläder och skor, tvätta dig och iaktta försiktighet innan du hälsar på någon annans häst eller besöker ett stall.
  • Du ska informera dina stallkamrater, bekanta och andra om att det är olämpligt att i onödan interagera med din häst.
  • Du ska iaktta en slags egen karenstid – efter att din häst är symptomfri – vänta några dagar innan du kör på som vanligt.
  • ……. Och definitivt inte tävla om hästar i ditt stall är eller har varit sjuka, det kommer fler tävlingar, till och med nationella mästerskap apropå en avstängd ryttare med förälder.

Om alla var uppmärksamma på tecken på smitta och agerade efter det så skulle problem med hästinfluensa, kvarka, EHV-1 och andra sjukdomar vara mycket mindre.

Idag sprids det för att vi är för slappa kring hur och när vi transporterar hästar för träning och tävling. Du riskerar inte bara din hästs hälsa utan också andras. Vad ger dig rätt att spela rysk roulette med smittpistolen?

Omodernt

Länsveterinärer, SVA, SLU och alla andra instanser engagerade i hästhälsa borde ta varandra i hand och dela all tillgänglig information om när, var och hur olika smittor upptäckts. Den ryktesspridning som idag kommer igång är inte konstruktiv. Alla vill skydda sig och sitt men inget blir bättre av att skuld placeras i efterhand på någon. Det behövs ett centralt register på en lättillgänglig plattform. Där borde det gå att hitta om det grasserar smitta, misstänkt smitta eller prover tagits någonstans. Först då kan alla hjälpa till. Ja, det kommer att uppstå problem kring sådana funktioner också. Men stigmat kring sjukdomssmitta måste bort för att vi ska få bukt med det.

Information åt alla för vad ger dig rätt att spela rysk roulette med smittpistolen?

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.