Är ridsport inte också en sport?

Det är helg. Det är världscupfinal. Det är dressyr. Hoppning. Kür. Det är 2018. Det är dags att ridsporten får det utrymme den förtjänar.

Det finns sportbarer och så finns det sportbarer. Eller borde vi kanske kalla det sportbarer? Fotbollsbarer? Hockeybarer? Fotboll och hockey på låg division sänds på sportbarerna. Överallt är det skärmar. Överallt är det olika sporter. Men VAR sänds världscupfinalerna i ridsport? Inte på sportbarerna i allafall.

I år testade jag faktiskt att mejla lite olika sportbarer för att se om de skulle sända finalerna. Inte en enda av de kontaktade barerna hade tänkt på det. Inte en enda visste ens att det försiggick.

Har ridsporten så låg status? Räknas det inte som en sport trots att den har en enorm utövarbas? Trots att Jerringpriset två år i rad gått till ridsporten? Trots att vi hade EM på hemmaplan i Göteborg? På riktigt? Efter mycket om och men fick jag besked om att nån bar kunde sända hoppningen – OM jag bokade särskilt bord med mat. Och tittade utan ljud. Det var ju fotboll samtidigt, är motiveringen. Fotboll i start på säsongen medan världseliten i ridsport gör upp i Paris. Någon annan bar sa direkt ja till att sända men hade inte koll på egen hand.

Som jag ser det är det sorgligt att vi inte kommit längre. Sorgligt att vi i en av de få sporter som kan kalla sig jämställd och där män och kvinnor tävlar på lika villkor inte kan få en chans att se drabbningarna över en god bit mat. Kanske ännu mer sorgligt att ridsporten 2018 fortfarande inte verkar vara ansedd som en sport. Jag trodde faktiskt mer om Sverige. Jag trodde mer om sportbarerna.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.