Lundin: Ryttargalans nomineringar under lupp

Ridenews krönikör Kim C Lundin funderar över Ryttargalan – hur tänkte juryn när de nominerade och hur rätt har de haft genom åren?

Dags för Ryttargala

Det är snart dags på flashiga Grand Hotell i Stockholm. Den kväll på året då alla ridsportens idrottare kliver ur ridbyxor, stövlar och vintervarma jackor och glider in i persedlar som stämmer in under koden ”Mörk Kostym”.  Det är och har varit en fest för den innersta av ridsportens inre kretsar – en firmafest med prisutdelning, sedvanligt skvaller och en del mindre skandaler genom åren. Det ska sägas att festen förefaller bli allt lugnare, det kan bero på att rapporterande medier fokuserar på det glammiga och glittriga, positiva och festbejakande. Ingen rapporterar om det som en av de komersiella kanalerna skulle sälja in med pitchen: ”Du vet att du vill kolla…”

Själv är jag lyckligt ovetande eftersom jag hittills bara besökt två Ryttargalor. Det är inte riktigt meningen att pressrepresentanter ska vara med på firmafester, vi blir en hämsko på partystämningen om deltagarna upptäcker oss i tid. Det går inte att mingla på vanligt vis som press, man kan lika gärna går runt med ett stoppljus på huvudet. Sen är det ett annat problem som dyker upp. I vanliga fall har i alla fall undertecknad rätt så stenkoll på vem som är vem i hästvärlden – jag vet vilken häst som är vilken och vilken ryttare som hör ihop med vilken häst.
Plötsligt kommer alla rentvättade, välkammade, med outfits hämtade långt från stallgarderoben och inte en häst i närheten att koppla ihop det med. Helt hopplöst, de flesta har inte ens sponsorloggorna på kläderna så att det går att tänka baklänges den vägen. Bäddat för fel inledningsfras med andra ord flera gånger om.

Det mest spännande för någon som är sportintresserad är givetvis de olika nomineringarna till priser som delas ut årligen. Det är gala-säsong förnärvarande med Idrottsgala, fotbollsgala, skidgala, alternativ gala och en och annan galade tupp och galapetter.

Priserna som delas ut ska i bästa fall motsvara årets bästa prestationer inom sportens olika discipliner. Vissa år har juryn tur – det finns resultat som är så enastående att inget annat konkurerar och alla är eniga. Andra år är det värre – flera lag och ryttare gör riktigt bra ifrån sig. Knivigt men möjligt. Sen har det varit år när det knappast funnits något alls att sträcka på sig för och säga: Hen är minsann en svensk ryttare! Med flera årsringar har jag upplevt alla sorters ridsportår.

Fel men rätt – rätt men fel

Historiskt sett har juryn som haft blandat manskap genom åren haft hyggligt rätt för sig. Men bara hyggligt. Det är en baggis att pricka in att dela ut pris till medaljörer på mästerskap. De svåra kategorierna handlar om framtidsstjärnor, uppfödare och prestationer/bragder från år när det är många om budet. Visst, alla kan inte få pris, desto viktigare är det att få till nomineringarna helt rätt. Det är en ära i sig att bli nominerad.

Vad har då blivit rätt? Tjaa som morgondagens häst måste de här betraktas som mer än ok Mister Pooh, Hip Hop 1045, Tornesch, Chmonix H, Paridon Magi, Matrix, Wladimir O.A , Click and Cash 1155 och H&M All in. 2016 utsågs Hansson WL till morgondagens häst och i år är han den SWB-häst som tjänat mest prispengar.

Att utse morgondagens ryttarstjärnor har varit trixigare, Juliette Ramel fick pris 2006 men slog igenom på bred front först tio år senare. En hel del av de blivande stjärnorna har helt enkelt slutat rida och tävla. Egentligen är det det som inte står i de här listorna över nominerade och vinnare som är mest intressant. Ingen kan väl ha glömt hur Emilie Nyreröd och Miata gjorde allt rätt från att vinna Lövsta Future Challenge 2012 till att ta sig till NM och landslag för att slutligen göra en hjälteinsats på EM 2015 i Aachen. Förbigången på ryttargalan så många gånger att det var smärtsamt och pinsamt.

Spelar det då någon roll? Vatten under broarna tycker en del men icke. Äras den som äras bör. Det är viktigt med nomineringar.

Fler förslag? Jajamen!

Naturligtvis har jag synpunkter på årets nomineringarm nja, inte alla men en del. Sover Dolly P p rygg, finns det ris i Kina och andra retoriska frågor rör sig i samma sfär som har Lundin avvikande åsikt. Ja…

I år så är det några kategorier som skaver hos mig innan priserna ens delats ut, alltså nomineringarna ligger snett. För er som inte minns hur det nominerats i år går det att friska upp minnet här.

När det gäller årets bragd så är Fredrik Jönsson en självklar nominering och kanske hade jag trott att hopplandslaget skulle vara med i den kategorin. Den jag saknar är VM:s individuellt bäst placerade svensk. Med en helt ny ung häst utan rutin levererade denna ryttare en individuell fjärde och femte plats, det bästa svenska resultatet individuellt på länge. Om det blivit kürfinal hade chansen funnits till avancemang för så jämnt var det mellan flera unga hästar. Vem det är? Patrik Kittel! Med Well Done de la Roche CMF gjorde han mer och bättre än någon hade kunnat förvänta sig.

Årets prestation måste vara given till silvergänget från VM och i år var Sverige en hårfin halvhalt ifrån en medalj i dressyr också, härligt.

Att Årets eldsjäl gick till Jeanette Flensburg var så välförtjänt, hurr för landets alla elssjälar. För min del hade det känts bra med pris till alla de tre grymma nominerade hästskötarna i år.

Årets häst har tre starka namn, en sjua på VM, en trea i världscupfinal och en 4/5:a på VM, hårfint läge men varför är inte Hansson WL som är en svenskfödd häst som hittills i år dragit in runt fem miljoner kr i prispengar i år enligt Horsetelexresults.

Vad har de här namnen – tidigare vinnare av årets uppfödare – gemensamt: Göran Linnell, Stuteri H – Anita & Bengt Johansson, Margareta och Bo Algotsson, Magnus Dyrendahl, Torsten och Birgitta Hansson, Marie Haward, Tina Petersson Lind och Leif Nilsson. Jo – samtliga fick pris när de hade sina uppfödningar uppe i högsta divisionen på respektive disciplin.
Årets nominerade är tveklöst framgångsrika uppfödare, samtliga inom dressyravel, men de stora aktuella framgångarna ligger ännu som oskrivna blad i framtiden. Jag tror dock att Per-Arne Perssons Quarton kommer att kvala in för att nominera honom 2019 igen, en världshäst med proffsmatchning. Vad hände? ändrades kriterierna för i år?

Till årets uppfödare nominerar jag på egen hand, tyvärr utan prisutdelning: Walltorps Lantbruks AB för Hansson WL, Kristina Gustafsson och Eamon Hickey för silvermedaljören Bianca och Krister Svedberg för S-hästen Catch Me Not S och blivande stjärnan Cute S.

Morgondagens häst, det är kalaskul med både Astoria och Crusader Ice 1357. Och visst, Bon Coeur blir säkert en stjärna, köpt för flera miljoner och matchad på bästa sätt. Men på en gala som den här, hade det inte varit roligare att nominera en ung svenskfödd häst som inspiration och uppmuntran till de som håller sporten med material?

Unga sportkörningsesset Linnea Kristiansson får ursäkta men Lina Dolk känns så given som morgondagens stjärna av de nominerade. Helt enkelt för att nominerade Irma Karlsson redan är en stjärna, eller hur seer man på någon som var årets komet 2014, är profesionell ryttare, rider Nations Cup final och plockar världscuppoäng? Stjärna för mig, i alla fall.

PS. Detta är skribentens helt egna åsikter och idéer. Ingen annan behöver ta ansvar för det. Lita på att det är en helt oregerlig hjärna som tänkt ut det här och inte kan styras av någon eller något. 

Vinnare genom tiderna

Sammanställning hämtad från Ryttargalans websida

Vinnare genom tiderna

Ridsportgalan år för år

2006 Tyrol, Stockholm

Årets Bragd: Lotta Schultz
Årets Häst: Briar
Årets Hästskötare: Sara Johansson
Årets Komet: Erika Lickhammer
Morgondagens häst: Mister Pooh
Morgondagens stjärna: Angelica Augustsson (hoppning), Juliette Ramel (dressyr), Hannes Melin (fälttävlan)
Årets Ryttare: Rolf-Göran Bengtsson
Årets Uppfödare: Torsten och Ann Pehrsson
Årets Hederspris: Jan Fristedt

2007 Tyrol, Stockholm

Årets Bragd: Hopplandslaget (Rolf-Göran Bengtsson, Lotta Schultz, Helena Lundbäck, Royne Zetterman)
Årets Hederspris: Jan-Olof Wannius
Horse of Fame: VDL Cardento, Mynta, Butterfly Flip, Briar, Wilson, MacKinley, Keymaster xx
Årets Häst: Briar
Årets Hästskötare: Emelie Ahlberg
Årets Komet: Emma Karlsson
Morgondagens häst: Hip Hop 1045 (hoppning), Fleurie (dressyr), Lefuria (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Maria von Essen (dressyr), Henrik von Eckermann (hoppning), Christoffer Forsberg (fälttävlan)
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken): Rolf-Göran Bengtsson (hoppning), Jan Brink (dressyr), Linda Algotsson (fälttävlan)
Årets Uppfödare: Margareta Algotsson

2008 Tyrol, Stockholm

Årets Bragd: Rolf-Göran Bengtsson
Årets Hederspris: Jan Jönsson
Horse of Fame: Ninja La Silla
Årets Häst: Ninja La Silla
Årets Hästskötare: Eva Marie Svensson
Årets Komet: Sara Henrietta Bergström Källström
Morgondagens häst: Tornesch 1042 (hoppning), Quite a Miracle (dressyr), Lillipop K (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Sara Henrietta Bergström Källström (dressyr), Emma Emanuelsson (hoppning), Malin Larsson (fälttävlan)
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken):Jan Brink (dressyr), Sara Algotsson (fälttävlan), Rolf-Göran Bengtsson (hoppning), Ingrid Boström (distansritt), Fredrik Persson (fyrspann häst), Fredrik Rahm (fyrspann ponny), Jan Olofsson (par häst), Rebecca Kristiansen (par ponny), Johan Herner (enbet häst), Susanne Ankermark (enbet ponny)
Årets Uppfödare: Brita-Stina Eriksson

2009 Ericsson Globe, Stockholm

Årets Bragd: Svante Johansson
Årets Hederspris: Ulla Håkanson
Horse of Fame: Saint Amour 1125
Årets Häst: Saint Amour 1125
Årets Hästskötare: Marie Johansson
Årets Komet: Maria Bredberg
Morgondagens häst: Chamonix H (hoppning), Paridon Magi (dressyr), Lehar A. (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Maria Bredberg (fälttävlan), Alexander Zetterman (hoppning), Jennie Lindblad (dressyr)
Ruter Dam – mentorpris: Linda Algotsson
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken): Rolf-Göran Bengtsson (hoppning), Tinne Vilhelmson Silfvén (dressyr), Malin Larsson (fälttävlan), Tomas Eriksson (fyrspann häst), Jan Olofsson (par häst), Lotta Pålsson (enbet häst), Ewa Kolmodin Weijmar (par ponny), Susanne Ankermark (enbet ponny), Maria Hagman Eriksson (distansritt)
Svenska Hjältar: Per Berggren och Lasse Persson
Årets Uppfödare: Göran Linnell

2010 Ericsson Globe, Stockholm

Årets Bragd: Minna Telde
Årets Hederspris: Ingvar Fredricson
Årets Häst: Casall La Silla
Årets Hästskötare: Celia Rijntjes
Årets Komet: Sandra Gustafsson
Morgondagens häst: Matrix (hoppning), Wladimir O.A (dressyr), Alexander (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Douglas Lindelöw (hoppning), Nina Hofmann (dressyr), Jonna Friman (fälttävlan)
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken): Rolf Göran Bengtsson (hoppning), Patrik Kittel (dressyr), Niklas Lindbäck (fälttävlan), Maria Hagman Eriksson (distansritt), Tomas Eriksson (fyrspann häst), Cecilia Qvarnström (enbet häst), Susanne Ankermark (enbet ponny), Eva Ottosson (par häst), Gunlög Frost (par ponny)
Årets Uppfödare: Thord Bonde

2011 Clarion Hotell, Stockholm 

Årets Bragd: Rolf-Göran Bengtsson
Årets Hederspris: Antonia Ax:son Johnson
Horse of Fame: Stand By Me
Årets Häst: Ninja La Silla
Årets Hästskötare: Emma Eriksson
Årets Komet: Angelica Augustsson
Morgondagens häst: Isac (dressyr), Click and Cash 1155 (hoppning), Lancelot 359 (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Sofie Lexner (dressyr). Maria Hagman Eriksson (distansritt). Frida Andersén (fälttävlan)
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken): Rolf-Göran Bengtsson (hoppning) Tinne Vilhelmson-Silfvén (dressyr) Sara Algotsson Ostholt (fälttävlan) Maria Hagman Eriksson (distansritt) Tomas Eriksson (fyrspann häst) Glenn Hesslo (enbet häst) Rebecca Kristiansen (enbet ponny) Eva Ottosson (par häst) Marie Nilsson (par ponny)
Årets Uppfödare: Stuteri H – Anita & Bengt Johansson

2012 Stadshuset, Stockholm i samband med 100-årsjubileet

Årets Bragd: Sara Algotsson Ostholt
Årets Hederspris: Eric Lette
Årets Häst: Lunatic
Årets Hästskötare: Marina Nilsson
Årets Initiativ – Tina Lundin
Årets Komet: Oskar Eriksson
Morgondagens häst: Baltimore 1178 (hoppning), Zircoon Spring Flower (dressyr), Zlatan B (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Petronella Andersson (hoppning), Michelle Hagman (dressyr), Ludwig Svennerstål (fälttävlan)
Årets Ridskola – Skellefteå Ridklubb
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken)
Århundradets Tävlingsarrangör – Ulf Rosengren
Årets Uppfödare: Margareta och Bo Algotsson

2013 Berns, Stockholm

Årets Bragd: Fälttävlanslandslaget (Niklas Lindbäck, Sara Algotsson Ostholt, Frida Andersén, Ludwig Svennerstål, förbundskapten: Staffan Lidbeck)
Årets Eldsjäl – Ingela Axelsson
Årets Hederspris: Bo Helander
Årets Häst: Herta
Årets Hästskötare: My Almqvist
Årets Komet: Frida Andersén
Morgondagens häst: Toulouse 66 (hoppning), Cassio (dressyr), Fairnando (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Marina Mattsson (dressyr), Nicole Persson (hoppning), Louise Svensson Jähde (fälttävlan)
Årets Ridlärare – Catarina Sibbern
Årets Ridskola – Södertälje Ridklubb
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken): Rolf-Göran Bengtsson (hoppning) Tinne Vilhelmson Silfvén (dressyr) Ludwig Svennerstål (fälttävlan) Maria Hagman Eriksson (distansritt) Tomas Eriksson (körning)
Årets Uppfödare: Magnus Dyrendahl

2014 Berns, Stockholm

Årets Bragd: Hopplandslaget (Henk Nooren, Sylve Söderstrand, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw, Niklas Johnsson, Alexander Zetterman och Emma Emanuelsson)
Årets Eldsjäl: Carolina Mörk
Årets Hederspris: Jonas Tornell
Årets bäst placerade svenskfödda häst i Horse1 Swedish Riders Trophy: Easy Q, (hoppning)
Årets Häst: Casall Ask
Årets Hästskötare: Malin Henlöv
Årets Komet: Irma Karlsson
Morgondagens häst: H&M All In (hoppning), Strolchi (dressyr), Alice (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Emelie Aldenfalk (dressyr), Wilma Hellström (hoppning), Svea Voltige (Natalie Brixland, Ella Filippa Velander, Emelie Hallberg, Paulina Svensson, Marie Li Korse, Alice Wilsson, Ronja Persson, Daniela Fiskbaek)
Årets Ridlärare: Lillemor Borko
Årets Ridskola: Sundsvalls Fältrittklubb
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken): Henrik von Eckermann (hoppning), Patrik Kittel (dressyr), Anna Nilsson (fälttävlan), Annelie Eriksson (distansritt), Karin Söderqvist (körning)
Årets Uppfödare: Torsten och Birgitta Hansson

2015 Berns, Stockholm

Årets Bragd: Ebba Larsson
Årets Eldsjäl: Stephanie Brandelius
Årets Hederspris: Sissi Lilja
Årets Häst: Don Auriello
Årets Hästskötare: Karin Holmqvist
Årets Komet: Ida Kristoffersson
Årets Kämpe: Louise Etzner Jakobsson
Morgondagens häst: Brenda Lee (hoppning), Dan Brown (dressyr), Allan V (fälttävlan)
Morgondagens stjärna: Emilie Nyreröd (dressyr), Charlotte Mordasini (hoppning), Sandra Gustafsson (fälttävlan)
Årets Ridlärare: Anna Boström
Årets Ridskola: Oskarshamns Ridklubb
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken):Henrik von Eckermann (hoppning), Patrik Kittel (dressyr), Linda Algotsson (fälttävlan), Maria Hagman-Eriksson (distansritt), Johan Herner (körning)
Årets Uppfödare: Marie Haward

2016 Rondo, Göteborg

Årets Bragd: Louise Etzner Jakobsson
Årets Prestation: Peder Fredricson
Årets Eldsjäl: Nicolin Engelhart
Årets Hederspris: Kyra Kyrklund
Årets Häst: H&M All In
Årets Hästskötare: Sara Lord
Årets Komet: Lina Dolk
Årets Kämpe: Alexandra Julia Ekerow
Morgondagens Häst: H&M Carat Desire (hoppning), Hansson WL (hoppning), Fiorucci Hit (dressyr)
Morgondagens stjärna: Jonna Ekberg (hoppning), Josefin Gyllenswärd (dressyr), Malin Josefsson (fälttävlan)
Årets Ridlärare: Lena Wiman
Årets Ridskola: Varbergs Ridklubb
Årets Ryttare (Svenska Ridsportförbundets Championatstecken): Peder Fredricson (hoppning), Tinne Vilhelmson Silfvén (dressyr), Ludwig Svennerstål (fälttävlan), Charlotte Tillman (distansritt), Linnea Kristiansen (körning)
Årets Uppfödare: Tina Petersson Lind

2017 Grand Hotel, Stockholm 

Årets bragd – Peder Fredricson
Årets prestation – Svenska hopplandslaget
Årets hederspris – Sven Holmberg
Årets eldsjäl – Frida Winnerstig
Årets ridskola – Sollentuna Ridklubb
Årets häst – H&M All In
Årets hästskötare – Madelen Isaksson
Årets kämpe – Felicia Grimmenhag
Årets uppfödare – Leif Nilsson
Årets ridskolehäst – Sickan
Årets ridlärare – Leif Hall
Årets komet – Cecilia Bergåkra Berglund
Morgondagens häst – Quartermain (dressyr)
Morgondagens stjärna – Johanna Lindberg (voltige)
Årets ryttare/kusk Svenska Ridsportförbundets Championatstecken
Henrik von Eckermann (hoppning), Patrik Kittel (dressyr), Louise Svensson Jähde (fälttävlan, Sara Henriksson (distansritt), Karin Söderqvist (sportkörning)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.