Det här är bland de mest musklade och fräscha hästarna, Spanska landslaget skrittar. Foto: Kim C Lundin Den sortens distanshäst jag skulle vilja se mer av, stolt, alert och med muskler. Foto: Kim C Lundin Att promenera runt i skritt två dagar före loppet var inte det roligaste tydligen.  Foto: Kim C Lundin Sydafrikanska hästar, detta är den som ska vara redo för 16 mil.  Foto: Kim C Lundin Bahrain häst, detta är den som ska vara redo för 16 mil.  Foto: Kim C Lundin Muskulatur redo för 16 mil.  Foto: Kim C Lundin

Lundin: Upproret inom distansen har segervittring

Namninsamlingar, upprop från veterinärer och stort engagemang i sociala medier kan ha rubbat FEI:s inställning till dagens VM-lopp i distansridning i Tryon. Det tror Ridenews krönikör Kim C Lundin. (uppdaterad)

Detta är en krönika, ett uttryck för skribentens personliga åsikter och uppfattningar. 

Jag har i tidigare krönikor lyft min oro inför detta som är Dagen D – VM i distansritt. Det är ett lopp över 160 km, idag står över 120 ekipage på startlinjen. Historiskt har VM krävt dödsoffer. Det förra VM:et 2014 gav mig dålig nattsömn.

Och jag vill betona att det jag beskriver inte är riktat till svenska ekipage, eller ens hela gruppen ekipage. Men, sett utifrån, och i det är jag inte ensam, är 160 km i ett rasande tempo på hästar där bara en tredjedel når mål inte sport i partnerskap med hästen. Det är systematiken i sporten jag kritiserat då som nu.

Inför dagens ritt har Ground Jury i Tryon, det vill säga domare och veterinära delegater, tagit två beslut som kommer att rädda liv på hästar. Det är inte för stora ord. Det är livräddande beslut.

1. Tiden för att komma ner till rätt puls sänks rejält, från 20 till 15 min, en vältränad häst återhämtar sig snabbare.
2. Det har aviserats en sänkning av högsta tillåtna puls, från 65 slag till 60 slag per minut. Detta är inte helt verifierat än. Uppdatering När resultaten från första loopen kom in fanns högre pulsvärden med. Denna ändring gick INTE igenom.

De namninsamlingar som genomförts på amerikanskt initiativ räknade just upp de här två parametrarna som aktuella samt ett flertal andra för att få stopp på hästförbrukningen i sporten. De tyska veterinärernas upprop och det tyska distansförbundets tydliga ställningstagande mot det som kallas ”racing endurance” har gjort sitt till. Det är min övertygelse.

Frågan är: räcker det?

Får vi idag ett distanslopp utan förluster i form av CI – Catastrophic Injuries, dödlig utgång?

Jag kan bara hoppas men värmen här ger en ökad risk för hästar utslagna med kod ME.

En het obefogad oro var om tillräckligt många ur den internationella pressen skulle hinna hit till VM i Tryon. Distansens placering på tävlingarnas första dag drog till sig negativ uppmärksamhet – vad ville FEI och arrangören dölja?

Det gör mig trygg att veta at minst 50 fotografer och journalister i dag åker ut på banan för att dokumentera det som sker. Det är en garant för att det blir ett rättvist lopp, att inget fusk sker. Det är ändå viktigt att påminna om den långa checklista som gruppen Clean Endurance tog fram – alla sätt det förekommer foul play inom grenen. Titta gärna på den idag igen.

Min egen plan var hela tiden att vara en av dem som följde loppet ute i banan. På grund av ett knä som hoppat ur blir det en annan sorts bevakning, förhoppningsvis kan kollit undertecknad bogseras till vet-gaten kontrollen med kamera i hand.

För er som idag vill följa distansen finns FEI TV och den mycket talande appen Tawqeet Endurance att ladda ner för att följa ekipagen. Starttid för loppet är 6:30 här i USA, alltså 12:30 svensk tid.

Må alla ha en bra ritt och jag hoppas innerligt att det svenska distanslaget kommer hem och i mål med tre hela hästar.

Fair play åt alla.

PS. Tänk på att alla kameror gör sina objekt lite rundare, gäller såväl människor som djur. Kameran adderar en del rondör som inte finns i verkligheten.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.