Krönikören Kim C Lundin tillhör de lättleddas skara – när det gäller att dela ut godis till sin egen hästbarbie. Foto: Kim C Lundin

Lundin: Vill vi bli lurade – definitivt!

En artikel med för goda nyheter för att det ska vara riktigt sant har fått Ridenews krönikör att tänka till om hästfolk följer minsta motståndets lag alltför lätt.

Jag får syn på en artikel delad i sociala medier, det kittlar till för jag ser att den är delad jättemycket! En klickis med andra ord, ett clickbait, alla webbredaktörers våta dröm.

Redan vid rubriken kändes det en lätt halleluja-stämning inombords!

Äntligen! Forskarna har belagt det jag alltid vetat inom mig – ”Kvinnor som äger hästar lever i snitt 15 år längre än de som inte gör det, säger studier” löd den översatta engelska rubriken.

Hallelujastämningen kom av en webbartikel som delats i sociala medier av andra svenska hästmedier och delats vidare massor av gånger.

Det lät så bra. [Jag vill inte dela länken men Googla ”Women Who Own Horses Live 15 Years Longer Than Those Who Don’t, Says Studies” …..]

Men som den där yrkesskadade blindtarmen som finns inomvärts hos undertecknad väcktes några frågetecken…

Artikeln nämnde studier i plural, sedan en specifik studie som skulle ha genomförts i några amerikanska delstater. Där beskrevs det att forskarna följt kvinnor i decennier. Tänk, vilket forskningsupplägg – flera kvinnor över många decennier, det måste innebära många hästar?
Hur skapa en kontrollgrupp, en referens som lever utan hästar, till ett sådant forskningsscenario? Här skulle det dessutom ha genomfört en dubbel blindstudie över 40 år för att  se hur hästar påverkade kvinnors hälsa. Och resultaten som var så enastående – kvinnor som äger hästar lever 15 år längre. Nu tog forskarna in resultat från 50 länder för att se om deras resultat var riktiga.

Visst låter det bra? Och alla vill ha goda argument för att hålla häst, en dyr och tidskrävande hobby.

Fake News

Tyvärr är det här inte sant. Först på banan att genomskåda artikeln får nog räknas ekonomen Florian Ederer, knuten till Yale universitet, som skrev bluff redan i september på Twitter. Han poängterar att det upplägg studien beskrevs ha inte ens är möjligt samt att det INTE finns någon studie överhuvudtaget.

Denna artikel som delats nära 200 gånger i svenska sociala medier är inget annat än ett riktigt FAKE NEWS upplägg, ett medvetet sådant.

Hade då läsarna kunnat upptäcka det själva? Definitivt, artikeln innehåller två länkar som går till snarlika texter men som inte innehåller någon som helst fakta relaterad till hästar och studier.

En annan ledtråd är att det längst ner på sidan finns en ganska alarmerande sk Disclaimer, en friskrivning ”Disclaimer: All content is provided for fun and entertainment purposes only”.
I fri översättning – ”allt innehåll är bara tillhandahållet för nöjes och underhållningsändamål.”

Med andra ord är hela webbsidan full av den här sortens semi-konstruerade artiklar. För visst finns det korn av sanning i att hästar är bra för oss, med betoning på oss människor, inte bara kvinnor utan all homo sapiens. Det urgamla uttrycket ”There is something with the outside of a horse that is good for the inside of man.” Det är något med en hästs utsida, eg päls, som gör gott för människans insida, eg själ.

Lurade – på beställning

När något i en studie, rapport eller en undersökning talar till det vi alla verkligen skulle vilja tro då är det enkelt att hoppa på tåget och känna halleluja-stämningen. Äntligen, något jag själv kan relatera till fullt ut, tänker nog många för sig själv. Och kanske det här exemplet är harmlöst – vad gör det om vi inbillar oss att vi, alltså bara hästintresserade kvinnor, får längre livslängd tack vare våra hästar. På något plan får många säkert det också genom en högre livskvalitet, mer motion och frisk luft samt något att engagera sig i och vårda.

Men falska nyheter som skrivs under flagg av att vara autentiska är alltid farliga. De underminerar förtroende för vetenskap, för medier och skapar en tveksamhet till vad som går att lita på. Dra parallellen till vad falska nyheter haft för inverkan på den demokratiska processen i flera länder så förstår ni allvaret. Det når ända ner i hästsportens lilla ankdamm.

Hästfolk är som folk är mest, ungefär lika lättledda. Vi köper glatt täcken, tillskott, specialutrustning och behandlingar till våra hästar, de flesta sakerna utan att veta något om effekten. Vi vill väl men det är bara att konstatera att det finns på tok för mycket pengar att tjäna på oss. Och framförallt, vi vill bli förförda av nya prylar, pulver och studier. 

Men, handen på hjärtat, nog är landets hästkvinnor ute efter något mer än en hästbarbie att klä ut? Nu när vi ska leva 15 år extra krävs det mening med tillvaron 😀

Friskrivning:
Denna text är en personligt skriven text i syfte att väcka eftertanke, kanske viss förargelse och i övrigt stimulera livsandarna – ungefär som våra hästar gör.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.