Jeroen Dubbeldam testred de unga hästarna. Sara Nilsson är kritisk till hur reglerna ändrades i finalen. Foto: Kim C Lundin

Nilsson: ”Alla tävlar på lika villkor – eller?”

Reglerna är samma för alla. Tills de ändras. Det menar Ridenews krönikör Sara Nilsson som är kritisk till hur femårsfinalen i Breeders Trophy gick till. 

Vad som gör vår sport unik är att alla tävlar på samma villkor oavsett kön, ålder, ursprung, fattig eller rik. När jag var yngre kunde jag ofta ta på mig en offerkofta, jag hade ingen fin lastbil, vi åkte aldrig på fina tävlingar, hade inte de finaste grejorna, finaste hästarna eller de bästa förutsättningarna.

Nu när jag är vuxen bryr jag mig inte om sådana saker längre överhuvudtaget för att jag uppskattar mer det jag har än det jag inte har. Och jag vet ändå att när vi alla går in på banan tävlar vi på exakt samma villkor, vi har samma möjligheter och lika stor chans att vinna och det är därför jag älskar denna sport.

Inne på banan är det bara vår och hästens prestation som gäller och därför är vi alla lika – och varför är vi det? För att det finns regler. River man en bom får man 4 fel, får man ett stopp är det också 4 fel. Vi har regler för utrustning och vi har massa andra regler. Det är lika för alla och det spelar ingen roll hur mycket pengar man har, vad man heter eller vilka/vad man sponsrar, trodde jag.

När tävlingsledningen går emot överdomarens beslut blir i alla fall jag ledsen. I TR Moment 181 Överdomare står det till och med att “Tävlingsorganisationen, ryttare och medhjälpare är skyldig att följa överdomarens beslut”. Jag kommer aldrig kunna mäta eller konkurera med de största stallen eller viktigaste människorna i branschen men låt mig iallafall få känna mig lika viktig som dem de två minuterna jag är inne på banan. Arrangemanget förtjänar inte denna tråkiga stämning som blev då allt annat var topp ur tävlingssynpunkt. Flyinge är verkligen en hall jag älskar att rida i och publiken är som alltid väldigt sportslig. Nu låter det ju som om jag varit på VM i Tryon, fast för mig är det samma sak att rida ett Unghästchampionat som ett VM för storfräsarna tror jag.

Vad tyckte jag om femårsfinalen då? Själva konceptet med testryttare är en fin tanke men mycket som jag tycker var oklart. Först och främst borde klassen varit sist på dagen så man kunde anpassa banan för testridning och då hade de nog fått mer publik till dom andra finalerna, i sjuårsfinalen som var sist och startade 17:30 var där bara de närmst sörjande kvar – vilket såklart blev tråkigt.

Det blev så att Jeroen Dubbeldam hoppade mer eller mindre bara i vänster varv på delar utav sexårsfinalbanan. Det hade varit trevligare med en linje på 21,5 meter, en kombination och två diagonaler. Jag står även fast vid att jag tycker man skulle fått avdrag för eventuella fel man haft första dagen. Jeroen red självklart alldeles förträffligt fint och proffsigt och verkade gilla Diddi och hon fick fin kritik, framförallt för hennes inställning och det är även den jag älskar med henne. Jättekul att se ett superproffs rida sin häst och jag tog verkligen åt mig vad han sa att hon blir ojämn i sin kontakt.

Absolut roligast på hela dagen var såklart att Ice blev 4:a i sjuårsfinalen, vilken fantastiskt häst han är, jag är så stolt och glad över honom!

Åter igen beröm till Peter Lundströms banor, sjuårsfinalbanan får 10/10

Diskat ekipage till final

Regler

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.