Foto Privat

16-åriga Clara kunde inte gå – siktar nu på SM

Clara har kämpat mot barnreumatism i flera år. För ett par år sedan kunde hon inte ens borsta tänderna själv. Men hästarna har funnits med henne hela tiden och hon har aldrig gett upp ridningen.

16-åriga Clara Laurell har haft barnreumatism i flera år och när det var som värst kunde hon inte borsta tänderna och behövde använda rullstol.

Men när hon var bara fyra år, innan sjukdomen visade sig, började hon rida och under alla år har hon aldrig gett upp hästarna och ridningen – det har varit enormt viktigt för henne.

– Det har betytt allt. När jag blev sjuk var det väldigt skönt att bara kunna sitta på en häst. Det var enda gången jag kunde ta mig fram och bestämma vart jag ville utan att jag fick ont. Äntligen hade jag kontroll över något, jag hade inte kontroll över mycket annat i livet, säger Clara i en intervju i tidningen Kvällsposten.

Med en specialtillverkad sadel och hästar som rör sig mjukt har hon kunnat fortsätta att satsa på ridningen. Nu siktar hon på SM i höst.

– Det är målet. Samtidigt är det levande djur och min kropp det handlar om. Om det går vore det jättekul, men det ska inte vara på bekostnad av hästen eller min kropp.

Läs hela reportaget i tidningen Kvällsposten > > >

Fakta: Barnreumatism

  • Barnreumatisk ledsjukdom, även kallat JIA (juvenil idiopatisk artrit), innebär att barnet har en inflammation i en eller flera leder.
  • Sjukdomen är ovanlig hos barn, i Sverige får knappt 200 barn om året diagnosen.
  • Orsaken till att den uppstår är oftast okänd.
  • Symptomen och graden av dessa kan variera. Några vanliga symptom är värk i lederna, stelhet, svullna och ömma leder samt svårigheter att använda händer och armar. Gemensamt för de drabbade barnen är att de får ont och svårt att röra sig.
  • Många barn har kvar sjukdomen i lindrig grad som vuxna. Vissa blir svårt sjuka och behöver behandling hela livet medan andra blir friska under uppväxten och aldrig får tillbaka sjukdomen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.