19 saker du måste veta om Global Champions i Stockholm

Snart är det dags för Longines Global Champions Tour och Stockholm Horse Week på Stockholms Stadion. Här är 19 saker du måste veta om sommarens stora hästevent.

1. Longines Global Champions Tour är världens mest penningstinna hoppturnering, som rids i 20 omgångar i bland annat Miami, Mexico City, Doha, Shanghai, Paris och Berlin. Finalen går i år i Prag.

2. Global Champions League är en lagtävling, där lagen är sammansatta av ryttare från olika nationer. Proffsryttarna dominerar, men flera av lagen innehåller också sponsorer som deltar. I Stockholm kommer 16 lag att slåss om delsegern. Peder Fredricson rider i Shanghai Swans, Malin Baryard-Johnsson i Berlin Eagles och Evelina Tovek i Scandinavian Vikings.

Peder Fredricson och Zacramento. Foto Stefano Grasso/GCL

3.Stockholm Horse Week är ett större arrangemang, där Global Champions är en del, men även internationell dressyr, ytterligare hoppklasser och ungdomsklasser ingår.

4. Årets deltävling i Longines Global Champions Tour i Stockholm är den första i ett femårigt avtal, så vi kan nu se fram emot flera år med evenemanget.

Evelina Tovek och Dalila de la Pomme. Foto Stefano Grasso/GCL

5. SVT kommer att sända tävlingarna:
Fredag 14 juni:
17:15-18:00 SVT1 Hoppning, Global Champions League , lagtävling 1
18:00-20:00 SVT2
20:00-20:30 SVT24

Lördag 15 juni:
15:30-17:50 SVT1 Hoppning, Champions League, lagtävling 2
17:50-18:30 SVT2
19:15-21:45 SVT2 Hoppning, Longines Global Champions Tour Grand Prix, individuell

Söndag 16 juni:
13:30-16:15 SVT1 Hoppning individuell

Malin Baryard och H&M Indiana. Foto Stefano Grasso/LGCT

6. Den internationella Grand Prix-dressyren ser du på fredagen och lördagen(küren). Det blir även en internationell St Georg på torsdagen.

7. Vi får också se internationella ungdomsklasser under eventet. Torsdagen bjuder på Lövsta Future Challenge med både dressyr och hoppning för U25:or. Ungdomarna rider sedan sin kür på lördagen och det är totalt tre hoppklasser: En 1.45 på torsdag, en 1.45 laghoppning med två ryttare per nation fredag kväll och en 1.50 GP på söndagen.

8. Amerikanska Laura Graves medverkar och håller en masterclass under fredagen.

9. Sverigeeliten möts i Volkswagen Stockholm Grand Prix i hoppning på torsdagen.

10. Det kommer att vara en öppen träning med världseliten under torsdagskvällen, ett annorlunda sätt att uppleva toppryttarna.

11. Bland världsstjärnorna som bekräftas vara anmälda finns toppryttare som Harrie Smolders, Ludger Beerbaum, Ben Maher och Scott Brash och kändisar som Jessica Springsteen och Jennifer Gates, även de toppryttare.

Jessica Springsteen. Foto Stefano Grasso/LGCT

12. Höjdpunkten blir Longines Global Champions Tour Grand Prix 1.60-hoppning som rids lördag kväll.

13. Man får inte ha med sig paraply.

14. Inga hundar är tillåtna på området.

15. På lördagen blir det en dressyrclinic med Andreas Helgstrand och Severo Jurado Lopez. Temat är Den unga hästens utbildning och träning.

16. På söndagen blir det två stora internationella hoppklasser utanför Global Champions – en tidshoppning 1.45 och en 1.55 med omhoppning.

17. Inne på Stockholms Stadion kommer det att finnas en Shopping Village som ramar in framhoppningsbanan och där man kan shoppa alltifrån sadlar och mode till allt med hästen Mulle.

18. De svenska ryttarna som tävlar i de internationella hoppklasserna och Longines Global Champions Tour är:
• Malin Baryard Johnsson
• Peder Fredricson
• Henrik von Eckermann
• Evelina Tovek
• Linda Heed
• Fredrik Spetz
• Jacob Hellström
• Erica Swartz

19. Torsdagen på eventet är en Ungdomsdag med föreläsningar som man kan anmäla sig till här > > > – om man är under 18 år.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.