Smitta överförs mellan hästar Foto: Kim C Lundin

UDS klinikchef: ”Så jobbar vi med de smittade hästarna”

Det är bråda dagar på Universitetssjukhuset UDS i Uppsala. Allt fler hästar har förts till kliniken med det potentiellt dödliga herpesviruset EHV-1. Klinikchef Karin Holm Forsström berättar om läget på kliniken just nu.

Hur stor är arbetsbelastningen? Har ni behövt anställa fler?

– Nej, det har vi inte behövt, det är inte direkt högsäsong såhär års annars. Däremot är de personer som jobbar mycket sysselsatta, säger klinikchefenKarin Holm Forsström.

För att klara den stora belastningen med allt vad isolering och vård heter, krävs en hel del planering. Inte minst vad det gäller vilken personal som ska göra vad.

– Vi försöker hålla en viss personal just till virushästarna. Men utöver det är det rigorösa skyddskläder som gäller för alla som hanterar de här hästarna.

– Det är i stort sett bara ansiktet som inte är täckt. Sen kastas kläderna efter varje gång, säger Karin Holm Forsström och tillägger att varje kontakt med människa är en potentiell smittorisk.

”Största utbrottet”

Hon har jobbat som veterinär sedan 1985. Detta är det i särklass största utbrottet av smitta hon sett.

– Jag har sett enstaka fall av den neurologiska formen tidigare men detta är exceptionellt, säger Karin Holm Forsström.

Hon menar också att det virus som härjar nu på något sätt känns starkare. Hästarna blir helt enkelt jättesjuka.

– Men det är en upplevelse, inget jag har någon forskning på, säger hon.

Restriktiva rutiner

De mycket restriktiva rutinerna gällande isoleringen har gett gott resultat.

– Vi har lyckligtvis inte haft någon som helst spridning som sjukhuset varit skäl till. De hästar som har varit sjuka har kommit hit sjuka. Det har inte funnits några fall alls där någon häst som varit här av annan anledning har smittats på kliniken. Det är väldigt skönt. Där har vi lyckats.

Kontakt- och luftburen

Det fruktade viruset kan överleva flera veckor. Därför är det så viktigt att följa restriktionerna även om ens egen häst för stunden är frisk. Både hästar och människor kan bära med sig smittan som är både kontaktburen och luftburen.

– Det gäller att man är otroligt noggrann, som till exempel Skånsta är. De känner till detta och de är  mycket noggranna. Sedan kanske det finns andra som inte är lika noggranna, och då kan smittan spridas, säger Karin Holm Forsström.

Samtidigt är det svårt att utreda smittans eventuella vägar. Man vet helt enkelt inte var det börjat.

Kan man fånga upp viruset genom att rida i ett ridhus efter någon annan?

– Ja, det kan man faktiskt. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och inte åka iväg just nu, säger Karin Holm Forsström som råder alla att ta detta på allra största allvar.

– Det är klart att det är jättetrist att ställa in tävlingar och man kan tycka att det känns hysteriskt. Men så allvarlig som den här sjukdomen är skulle jag säga att du ska stanna hemma med din häst. Och stanna hos din häst, åk inte till andra stall än ditt eget. Och om du måste: byt kläder, säger hon.

Även privat tempar hon sin häst, för att ha extra koll såhär i smittider.

–Även om man inte gör det riktigt varje dag så är det ett bra tips.

– Även om vissa åtgärder sedan visar sig inte varit nödvändiga så minimeras risken. Ta helst inga risker alls, säger hon.

Hängmattorna

Det har varit mycket prat om att hängmattor skulle kunnat rädda livet på vissa hästar som kommit in till Ultuna med EHV-1. En möjlighet som Karin Holm Forsström inte utesluter – och förklarar närmre hur det fungerar.

– Premissen är att man inte hänger upp hästarna. De måste stå själva. Du kan aldrig hänga upp en häst utan det handlar om att stödja hästen. Det är därför mattorna används till hästar som har skelettskador och inte får lägga sig ner, säger hon och tillägger att hästen alltså måste kunna stödja själv för att det ska vara ett alternativ.

Gällande om hängmattorna skulle funkat säger klinikchefen såhär:

– På någon av hästarna skulle det kunna ha gjort skillnad faktiskt. Det kanske skulle hjälpt någon av dem. Men det är ju inte så att vi låter bli hängmatta för sakens skull. Det handlar om att det helt enkelt inte finns möjlighet, säger hon.

Hängmattor i isoleringsavdelningar är ovanligt eftersom de i normalfallet nästan enbart används till hästar med skelettskador.

Inte heller är det lätt att installera fler i de åtta isoleringsboxarna som finns.

– Det är inte brist på hängmattor som är problemet. I de boxar som har upphängningsmöjligheter är det särskilt kraftiga balkar i taket, det måste hålla om hästen kastar sig. Det handlar om en stor ombyggnation om fler isoleringsboxar ska kunna användas för hängmattor, säger Karin Holm Forsström.

Bygg inte hemma

Hon varnar för att försöka göra hemmabyggda liknande konstruktioner för att försöka hjälpa hästar hemma. Det krävs mycket stabila konstruktioner för att vara säkert.

Hon bemöter även ryktena om att vissa isoleringsboxar står tomma och vigs till hästar som inte har EHV-1

– Nej, det stämmer inte alls. Vi tar emot hästar tills boxarna är fulla oavsett sjukdom. När en häst åker hem saneras boxen, det tar ungefär ett dygn. Sedan får nästa häst som behöver, oavsett sjukdom, boxen, säger Karin Holm Forsström.

Det är också enbart UDS som tar emot de sjuka hästarna. Ingen annan klinik i närområdet har kapacitet.

– Det är ett stort tryck på isoleringsboxarna. Hade vi haft tio isoleringsboxar till hade jag med glädje ställt in tio EHV-hästar till där. Men den möjligheten finns tyvärr inte. Vi kan inte få fram fler isoleringsboxar hur gärna vi än vill. Vi gör allt vi kan.

När UDS boxar är fulla finns alltså ingen annan klinik i närheten som tar emot dem. Det är då distriktsveterinär på hemmaplan som gäller.

Fotnot: Håll utkik. Senare idag uttalar sig Skånsta Ryttares Ann Borglund om mardrömmen. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.