362 ridklubbar har ansökt om coronakrispengar

Av landets 895 ridklubbar har hela 362 ansökt om att få ta del av regeringens 500 miljoners krispaket för idrotten.

362 ridsportföreningar har ansökt om att få ta del av regeringens krispaket till idrotten. Paketet innehåll 500 miljoner kronor som ska hjälpa idrottsföreningar som på olika sätt drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Bland de klubbar som ansökt toppar fotbollen med 1228 klubbar, följd av ridsporten.

– Nu väntar ett gediget och svårt arbete med att hantera ansökningarna och sedan arbeta för att Riksidrottsstyrelsen ska kunna ta beslut om fördelning av stöd den 11 juni. Hur stort behovet av stöd är i ansökta kronor totalt sett får vi återkomma till eftersom inte alla ansökningar handlagts ännu, säger ordföranden Björn Eriksson på Riksidrottsförbundets sajt.
Flest ansökningar från storstäderna

De kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Stockholm, Göteborg och Malmö. Kompensationsstödet ska delas ut till de föreningar som drabbats hårt av inställda evenemang och som tvingats anpassa sin verksamhet, med stora ekonomiska konsekvenser. Den period som kompensationsstödet gäller för är 12 mars till 30 juni.

– Vi vet att föreningar och förbund har ställt in evenemang och verksamheter eller riskerar att tvingas göra det även under kommande månader. En kartläggning görs nu av hur behov av ytterligare stöd ser ut beroende på hur länge denna samhällskris pågår, säger Björn Eriksson.
Flest ansökande föreningar per idrott

Fotboll 1228 ansökningar
Ridsport 362
Innebandy 225
Friidrott 214
Golf 206
Ishockey 194

Under period 1–15 maj hade idrottsföreningar och specialidrottsförbund möjlighet att ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen.

4064 ansökningar har inkommit från idrottsföreningar och 49 från specialidrottsförbund. Flest ansökningar kommer från fotbolls-, ridsports-, och innebandyföreningar. Kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Nu väntar ett gediget och svårt arbete med att hantera ansökningarna och sedan arbeta för att Riksidrottsstyrelsen ska kunna ta beslut om fördelning av stöd den 11 juni. Hur stort behovet av stöd är i ansökta kronor totalt sett får vi återkomma till eftersom inte alla ansökningar handlagts ännu, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Många specialidrottsförbund och idrottsföreningar har haft det tufft under coronakrisen med inställda evenemang, anpassad verksamhet och stora ekonomiska konsekvenser. Perioden som avses för kompensationsstödet är 12 mars till sista juni.

– Vi vet att föreningar och förbund har ställt in evenemang och verksamheter eller riskerar att tvingas göra det även under kommande månader. En kartläggning görs nu av hur behov av ytterligare stöd ser ut beroende på hur länge denna samhällskris pågår, säger Björn Eriksson.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.