6 vapen i kampen mot leran

Vi har listat några knep i kampen mot leran. Vilka är dina bästa tips?

Så här kan det se ut så här års:

Här kommer några förslag på saker som kan vara räddningen när leran hopas som värst i hagar och runt stallet.

PADDEX – GRUS
Materialet paddex har i många år använts för att skapa torrare ingångar till hagarna och även som underlag för ridbanor. Nu slutar det att säljas och tillverkaren meddelade den 16 december att lagret är slut och det inte kommer att ske någon nyproduktion. Materialet till paddex kommer istället att användas i betongtillverkning.
Man meddelar att Hyttsten 0-8 kan användas som ersättning när man vill göra hagförstärkning eller mindre kompletteringar av ridbanor. Företaget avråder dock från att anlägga helt nya ridbanor med hyttsten 0-8 då de inte kan garantera att resultatet blir tillfredsställande.
Hästägare använder dock olika dimensioner av grus, lite beroende på lutningen och underlaget. Bra råd för val av grus kan man få hos till exempel skanska.se som har ett stort sortiment av grus.

GUMMIMATTA
Håliga gummimattor som markförstärkare kan användas vid ingången till hagen och vid foderplatsen. Med grus fungerar de bäst, men många lägger dessa direkt på gräset/leran, vilket också ger effekt.

MARKFÖRSTÄRKARE
Det finns hårdare markförstärkare av polyetylen som bör fyllas med grus.

MOCKA HAGEN
Även om man har bra markförstärkare skapar bajs, gammalt hö och lera som rinner till snabbt ny sörja ovanpå. Att mocka hagen regelbundet och hålla undan slafset är viktigt.

MUGGSALVA
Skydda och behandla hästens ben och karleder med en bra muggsalva. Exempelvis Fyra Ess Hästsalva, K9 Vet, Silversalva eller Trikem Radicin Hästsalva.
Om du vill prova en huskur är honung bra, men då det är vattenlösligt bör det blandas med en fet salva eller vaselin eller läggas under bandage.
Inotyolsalva som används till röda babystjärtar är också bra.
Utvecklad mugg kan behandlas med Salsyvasesalva, samma som man har till bebisar med skorv i hårbotten.
När muggen löpt amok får man be veterinär skriva ut receptbelagd behandling.

RIDBANAN
I Holland där ridbanorna ofta ligger långt under havsnivån har man länge använt ett system som i Sverige kallas Ebb och flod, med en smart dräneringsfunktion. Lite dyrare att anlägga, men mycket effektivt. Det behöver dessutom inte vattnas på samma sätt när det är torrare väderlek.
Ridbanor med gummiflis tål väder bättre och börjar bli vanligare.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Any volunteers to wash Monkey? 🙈

Ett inlägg delat av Max Warburton (@maxwarburtoneventing)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.