Foto Grandslamshowjumping, Simon Stafford

72-åriga hoppfenomenet slutar tävla

Världens meste olympier, alla grenar inräknade, dubbel världscupvinnare och med hundratals Grand Prixsegrar i bagaget – nu lägger 72-åriga Ian Millar tävlingsstövlarna på hyllan och satsar på att utveckla unga hästar och unga ryttare.

Kanadensiske hoppryttaren Ian Millar, 72 år, är med tio OS den i världen som gjort flest olympiska spel – alla grenar inräknade. På andra plats finns en skytt och en seglare som gjort nio OS.

Nu har Ian tillkännagivit att han drar sig tillbaka från de internationella hopptävlingarna. Under sina fem decennier i sadeln har han varit en av de mest framgångsrika hoppryttarna i historien.
Ian Millar kommer dock inte att mata fåglar, utan han satsar nu på att coacha och att utveckla unga hästar.

Ian Millar är född i Halifax 1947 och började rida som tioåring. Han var med i sitt första Nations Cuplag 1971. Han har representerat Kanada i mer än 200 Nations Cuptävlingar, ridit tio OS och vann sin första olympiska medalj, ett lagsilver i Peking-OS 2008. Han har två individuella guld och två lagguld i Pan American Games. Han har vunnit över 150 Grand Prixhoppningar, inklusive Spruce Meadows Masters i Calgary. Han har blivit kanadensiskt mästare tolv gånger.

Här i Sverige har vi sett honom bli tvåa i världscupfinalen i Göteborg 1986 och vinna finalen 1988. Året därpå, 1989, vann han finalen igen, i Tampa. Han var den första ryttare som vann två världscupfinaler i rad.

Alla världscupframgångarna nådde han med hästen Big Ben, en stor belgare på 180 cm, e Etretat – Flevo. Tillsammans hade de en lång karriär och Ian tävlade Big Ben i elva år. Han överlevde både kolik och en svår lastbilsolycka där två andra hästar dog – två månader efter olyckan vann Big Ben en Grand Prix.1999 fick Big Ben ett eget frimärke i Kanada. 23 år gammal togs han bort efter ett tredje kolikanfall som inte kunde behandlas. Han begravdes hemma på gården Millar Brooke Farm.

Gården Millar Brooke Farm har blivit något av Kanadas centrum för utvecklingen av internationell hoppning. Förutom att ha tagit fram mer än hundra Grand Prixhästar har Ian Millar coachat en lång rad av internationella stjärnor som Mario Deslauriers, Jill Henselwood, Richard Spooner och förstås dottern Amy Millar.

– Bandet mellan häst och ryttare är fantastiskt att uppleva, men partnerskapet måste byggas på rätt sätt, med sympati, förståelse och omtanke, säger Ian Millar. De senaste åren har jag känt mig mer och mer lockad av att arbeta med unga hästar och ryttare och jag ser mycket fram emot att bredda mitt coachande för att få dela min erfarenhet och passion med nästa generation.

När han nu avslutar tävlingskarriären, vill Ian Millar ge ett erkännande till alla som arbetat närmast honom under dessa år:
– Det har varit en fantastisk resa med så många drömmar som förverkligats, mycket tack vare de fantastiska hästar jag haft förmånen att rida och som jag är oändligt tacksam för, säger Ian Millar.
– Jag vill personligen tacka alla mina hästägare och sponsorer för all deras hjälp och stöd under min tävlingskarriär. De är för många för att jag ska kunna nämna alla, men mitt partnerskap med hästägare Ann Matthews och sponsorn BMQ Financial Group har inneburit särskilt lång och hållbar framgång. Jag vill också tacka alla i mitt team – min familj, min personal, mina veterinärer, equiterapeuter, förbundskaptener och alla mina ryttarkollegor. Och avslutningsvis min viktigaste framgångsfaktor, min bortgångna hustru Lynn, som stod mig närmast. Genom vårt partnerskap nådde vi makalös framgång.

Se det härliga klippet från OS i Seoul, obetalbart kommenterat av Anders Gernandt:
”Jag begriper inte att den här lite klumpiga hästen är så begåvad som han är, men han har en begåvad ryttare på ryggen. Kanske världens bästa ekipage.”

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.