Elin Jansson Foto: Kim C Lundin

Abortvirus på Loviseholm – flera ston har kastat sina föl

Loviseholms gård har drabbats av EHV-1. Två ston har kastat sina föl på två dagar – ett av dem har konstaterats med virusabort. Nu inväntas veterinära riktlinjer.

Det började med att ett sto kastade sitt föl under torsdagsmorgonen. Under fredagen kastade ännu ett, berättar Elin Jansson när Ridenews når henne.

– Jag vet inte så mycket om det än. Men länsveterinären ska komma ut och vi har fått tillbaka prover på ett sto som visar EHV-1.

Det är det första stoet som hittills provtagits.

– Men vi förväntar oss ju att det andra som kastade beror på samma sak, säger Elin som själv befinner sig utomlands.

Isolering

Prover väntas tas inom kort även på detta sto. Under tiden gäller isolering och inväntan av veterinära råd.

– Vi har lyckligtvis inte så mycket verksamhet hemma just nu. Det är avelsverksamheten och ett fåtal inackorderingar, säger Elin, och syftar på att hon och Arnold Assarsson först i början av februari lämnade Tyskland för att komma hem till Sverige igen.

Arnold Assarsson Foto: Fredrik Jonsving

 

Under tiden har gården skötts av andra än Elin och Arnold.
– De som hjälper oss var väldigt snabba med att stänga gården när detta började spridas. Vi försökte ta det säkra före det osäkra, men det verkar ju inte ha hjälpt oss eftersom vi fått det ändå, säger Elin.
Eftersom ingen tävlingsverksamhet pågår från och till gården kan hon inte härleda smittovägen. En häst har dock kommit in nyligen från Tyskland, genom Elin och Arnold.
– Den har ju varit frisk hela tiden men det är ju såklart om det skulle vara den som dragit med sig något. Det är sånt som vi hoppas att länsveterinären kan svara på, säger Elin.

Vill bygga upp igen

Just nu är hon samtidigt lite lättad över att sejouren i Tyskland på tre månader gjort att verksamheten på Loviseholm inte är i full gång.
– Det är nog skönt iallafall, säger Elin, som hoppas på att bygga upp Loviseholmsverksamheten igen framöver.
– Vi har haft så himla bra samarbete med många hästägare tidigare så jag tänker mig att ta upp det igen. Sen blir det nog så att vi blir kvar hemma. Kanske ett tag, kanske för alltid, säger hon.

Det var Elin Jansson själv som berättade om smittan i ett inlägg på Facebook. Du kan se det nedan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.