Alla nominerade till Ryttargalan – guldhäst kommer att prisas

Nu är nomineringarna till Ryttargalan publicerade och det är självklart årets VM som ligger bakom flera av valen!

Årets ryttare / kusk

Svenska Ridsportförbundets Championatstecken.
Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

 

Morgondagens häst

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna. Två fälttävlanshästar och ett dressyrlöfte är nominerade:

Davalerian
Ryttare Carl Hedin. Född 2014 e.Dante Weltino – Vivaldi, uppfödare Heinrich Kampmeyer, ägare Eques Managment AB.

Han började som 4-årschampion på över 90 procent. Fyra år senare har det storvuxna framtidshoppet levt upp till förväntningarna och med övertygande kraft tagit sig an lilla rundan på över 70 procent i alla starter. Inte illa för en häst vars första smeknamn var T-Rex.

Dinathina
Ryttare Sara Algotsson Ostholt. Född 2016 e Diacontinus – Natiello xx, uppfödare Werner Kaiser, ägare Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB).

Sex år är bara sex år. Men vinnaren av årets tyska Bundeschampionat är extra av allt och imponerar stort även utanför fälttävlansvärlden. Och när en OS-silvermedaljör hävdar att hon aldrig suttit på en häst med lika stor talang och kapacitet – ja då säger det en hel del.

Caspian 15
Ryttare Louise Romeike. Född 2014 e. LB Crumble – Heraldik xx, uppfödare Hans Beil, ägare Claas Hermann Romeike).

En komplett häst med allt som krävs i dagens fälttävlan. Poängplockare på dressyrbanan och ett atletiskt kraftpaket i terrängen med rätt nerv och hoppteknik. Inget verkar svårt för denna dynamiska häst som älskar sitt jobb och redan levererat jämna och höga resultat på trestjärnig nivå.

 

Årets ridlärare

Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.
Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

 

Årets uppfödare

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar. Tre uppfödare av VM-hästar är nominerade:

Sören Savgren
Det var över stock och sten i hagarna på Vaddö i Roslagen som årets raket Markan Cosmopolit (härstamning) lärde sig hoppa, och på köpet blev en stark och sund ursvensk produkt. ”Vuxenhobby” har hans uppfödare Sören Savgren kallat sin 20-åriga verksamhet. Nu kan han lägga till ”i världsmästarklass”.

Verbena AB/Verbena Dressage
Bakom Verbena står Stockholmsfamiljen Skeppstrand som i 40 års tid producerat såväl kvalitetshästar för både dressyr och hoppning som godkända hingstar. Kronan på verket är Touchdown (härstamning) som med Patrik Kittel i sadeln blev sjua i årets glödheta VM-final i dressyr.

Regina och Therese Örup, Boxholms säteri
Två VM-hästar på raken är utan tvekan ett styrkebesked från en avel av den mindre storleken. 2018 hette hästen Box Qutie. I år var det dags för hennes son Box Leo, som tillsammans med Frida Andersén stod för den klart bästa svenska prestationen i fälttävlans-VM.

Årets hästskötare

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.

Louise Barraud – hoppning
Hovleverantör till King Edward, hästskötare bakom dubbla VM-guld och en ovärderlig kugge i världsmästarteamet von Eckermann, såväl på hemmaplan som på tävling. Vet hur man får världen bästa häst att må som en kung.

Sebastian Ulrich – dressyr
Med fingertoppskänsla och passion för perfektion ser han till att hans högt älskade skyddsling Dante Weltino tar för sig i världstoppen. Ligger alltid ligger steget före och vet exakt vad som behövs. Ett proffs i mästarklass vars värme, humor och engagemang smittar av sig på hela teamet.

Fanny Malmström – paradressyr
En klippa i ur och skur och det inte bara för hästen Don Damino. När hans ryttare Sandra Karlsson gjorde mästerskapsdebut i paradressyr-VM spelade denna hästskötare en ovärderlig roll som mental stöttepelare, medryttare och glädjespridare.

Årets prestation

Exceptionell prestation under året.
Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

Årets bragd

Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade.
Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

Årets ridskolehäst

Ridskolehästar betyder så mycket för så många! Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare.
Vinnaren presenteras i november.

Morgondagens stjärna

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Linnea Kristiansen – Sportkörning, enbet
23 år, Husqvarna, Jönköpings Fältrittklubb
Visade klass redan 2018 med guld i ungdoms-EM och följde i år upp med ett silver i U25-EM bakom Lady Lexington. I framgångsformulan finns genuin hästkunskap och allsidig träning som huvudingredienser. Kör nu med rak kurs mot världstoppen.

Hedda Thunberg – Dressyr
20 år, Danderyd, Djursholms Ridklubb – Dressyr
Har gått på vinnarväxeln med sin Diva mest hela året. Gick från dubbelseger vid säsongsdebuten vidare mot guld i både SM och NM för unga ryttare. Bidrog starkt till det svenska lagsilvret vid YREM i England som bästa svensk med en 10:e plats.

Lina Forsberg – Fälttävlan
23 år, Halmstad, Hermanstorp Kör- och Ridklubb
Imponerade stort när hon med Kaizen respektlöst red om världseliten och upp på sjundeplats i tyska Luhmühlen. Tillbaka hemma efter drömjobb i England och med ny rutin i bagaget. Red för blågult i Nations Cup-finalen i Boekelo och ingår nu i seniorlandslagets utmanartrupp.

Årets komet

Tidningen Ridsports läsare röstar fram Årets komet.
Röstningen pågår!

André Brandt – Hoppning

Hedda Thunberg – Dressyr

Amanda Andersson – Fälttävlan

Årets Hederspris

Ryttargalans jury utser mottagaren av årets Hederspris.
Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

Årets kämpe

– Utses i samarbete med Patrik Kittel
Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten.
Vinnaren presenteras på Ryttargalan.

”Först skapade Gud människan. Sedan King Edward. För visst är han nästan overklig?”

Årets häst

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport. Här är tre av de fyra VM-guldhästarna i hoppning nominerade.

H&M Indiana
Sto född 2008, brun, BWP, e Kashmir van Shuttershof u. Halifax ue. Animo´s Hallo, uppfödare: W Vanderlinden/van Turtelboom, ägare: Stuteri Arch, ryttare: Malin Baryard Johnsson
Håller även i år ställningen som en av världens bästa hopphästar. En sann konstnärssjäl som i Herning inledde något skakigt men som i avgörandet gav allt och kastade in hela sitt hjärta så att VM-lagguldet kunde säkras med god marginal. I årets övriga skörd finns en seger och en tredjeplats i GCT Grand Prix.

Markan Cosmopolit
Valack, född 2011, brun, SWB e Cohiba u Cohiba e Calido I, uppfödare: Sören Savgren, ägare: Markan Strömsholm Ryttare: Jens Fredricson
Underdog som slog alla, utom sin ryttare, med häpnad i VM i Herning. Nolla hela vägen till lagguldet, tvåa inför den individuella finalen och där en slutlig tiondeplats. En månad senare ny dubbelnolla, denna gång i prestigefyllda Spruce Meadows. Lika bra inne som ute med brons i vårens VC-final som bevis.

King Edward
Valack, född 2010, fux, BWP, e. Edward 28 u. Koningin de Lauzelle ue. Feo, uppfödare: Wim Impens ägare: Dufour Stables AG, ryttare: Henrik von Eckermann
Först skapade Gud människan. Sedan King Edward. För visst är han nästan overklig? Denna kortbenta varelse som kan flyga utan vingar. För andra året i rad ensam nolla genom det största av mästerskap. Dubbelt historisk som världsmästare. Etta på alla rankningslistor. En happy athlet värd sin vikt i guld.

Årets ridskola

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola.
Vinnaren presenteras under november.

Årets tränare

Priset går till en tränare som oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt.
Vinnaren presenteras under november.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.