Amina red sin häst Skuffa genom snön. Foto Privat

Amina, 13 år, och hennes häst räddade pappans liv

Amina och hennes häst Skuffa blev hjältar när hennes pappa föll ihop med hjärtstopp ute i skogen.

13-åriga Amina och hennes pappa var ute i skogen på en långpromenad som de ofta brukade göra. Amina red sin häst Skuffa och pappa Mustafa gick bredvid.
Plötsligt fick pappan huvudvärk som förvärrades så att det kändes som om huvudet skulle sprängas.
– Jag sa till Amina att vi skulle skynda oss och gå ner mot vägen eftersom vi var långt uppe i skogen, säger han till tidningen Aftonbladet.

Amina försökte ringa sin mamma som inte svarade och ringde sedan till sin moster som jobbar i ambulans. Mostern förstod genast allvaret och sa att hon och kollegan skulle köra direkt till området. Amina ringde SOS Alarm för att de skulle få fram positionen, men det fungerade dåligt.

Då såg hon plötsligt att hennes pappa inte kunde andas och att han krampade. Hon hade övat hjärt-lungräddning i skolan.
– Jag öppnade hans jacka och sedan chansade jag bara. Jag har tittat ganska mycket på serier som 112 – på liv och död och övat hjärt- och lungräddning i skolan, säger hon till Aftonbladet.
Samtidigt försökte ambulans och räddningstjänst försöka hitta dem. Det var kallt ute och batteriet i Aminas mobiltelefon tog slut. Hon kunde höra dem på håll, men fick till slut rida för att hämta dem till platsen.

– Jag hade lagt pappa i framstupa sidoläge och red mot den den ambulanssiren som jag tyckte var närmast oss.

Amina räddade livet på sin pappa den dagen. Efter fem veckor på sjukhus kunde han flytta tillbaka hem till familjen.
– Hästen Skuffa är verkligen en hjälte också. Trots att det lät högt i skogen av sirener och allting var kaos stod Skuffa kvar. Om det inte hade varit för henne hade jag inte kunnat rida för att hämta hjälp, säger Amina i Aftonbladet.

Läs hela berättelsen här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.