Ännu en farlig fästing har hittats i Sverige. På bild forskaren Giulio Grandi. Foto: SVA

Ännu en farlig fästingart hittad

I somras fick vi för första gången bekanta oss med superfästingen hyalomma som kan sprida flera sjukdomar till häst och människa. Nu har forskare stött på ännu en art – också den farlig för hästar.

Den ökända Hyalomma-fästingen jagar aktivt ifatt sitt byte. Krypet tros följa med flyttfåglar och på så sätt få fäste i Sverige. I samband med kartläggningen av hyalomma-fästingar bad Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) allmänheten att skicka in sina fästingar för artbestämning. Nu står det alltså klart att man hittat ännu en ny art av fästing. Den kallas Hyalomma Rufipes och är även den normalt sett hemmahörande kring medelhavet.

Båda fästingarna kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar som Krim-Kongo blödarfeber, Rickettsia (fläckfeber), Theileria equi och Babesia caballi. De två sistnämnda är allvarliga sjukdomar hos häst som kan orsaka bland annat blodbrist och gulsot. Ingen av dessa sjukdomar förekommer normalt i Sverige.

Fästingarna har kunnat kartläggas från Skåne och upp till Dalarna.

– Allmänhetens engagemang har varit fantastiskt och vi har fått in omkring 4 500 fästingar! Vi är mycket tacksamma för detta oväntat stora engagemang – både när det gäller insamlingen generellt av fästingar i norr och alla de fall av Hyalomma som har uppmärksammats, även från andra orter. Vi arbetar nu vidare med artbestämning och analys av fästingarna för att se vilka smittor de kan föra med sig och det tar tre – sex månader, säger forskare Anna Omazic, SVA i ett pressmeddelande.

Redan nu har forskare vid SVA sökt medel för att fortsätta insamling och artbestämning av fästingar även nästa sommar. I vissa fall av inskickade fästingar är det ännu oklart vad det rör sig om för art.

– I 15 fall har vi via foto inte exakt kunnat säga vilken art det är, Hyalomma marginatum eller rufipes, säger forskare Giulio Grandi, SVA.

– Tyvärr har inte dessa fästingar kunnat skickats in eftersom de blivit ihjälstampade och kastats, vilket är en vanlig reaktion när man hittar en fästing på sitt djur.

Läs mer:

SVA:s information om fästingsjukdomar

Här är superfästingen – jagar sitt byte

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.