Foto: Kim C Lundin/ skärmkopia

Ännu en häst död av EHV-1 för Skånsta Ryttare

Skånsta ryttares ridskolechef skriver på Facebook om en ny dag i helvetet. Under natten förlorade en av ridskolans hästar kampen, ännu en häst död i sviterna av EHV-1.

Ännu en häst död hos Skånsta Ryttare. Det är tunga ord från Ann Borglund och desperationen över den svåra situationen för Skånsta Ryttares drabbade hästar är påtaglig.

Ann Borglund skriver 4 februari:

”Inatt har sjukdomen tagit ännu en av Skånsta Ryttares stalls hästar. Vi är alla väldigt trötta i kropp och själ, oron och rädslan äter upp oss. För att få en överblick över situationen; 50% av hästarna har insjuknat i EHV-1, av dessa har 30% fått den neurologiska grenen och 10 % avlidit. 
Jag har tagit råd från Tyskland och Irland för att stoppa smittspridningen men det går inte. Vi har nya hästar som insjuknar varje dag
Jag hoppas och tror att alla som ser hur illa det kan gå när en smitta kommer på besök i stallet i fortsättningen tänker sig för lite extra innan man åker med sin häst på tävling, träning till veterinär eller liknande. För det är väll inte någon som tar sin häst från stallet om någon annan häst haft feber de sista tre veckorna, eller ???
Alla vi som tar med oss hästar till olika platser måste ta ett större smittskyddsansvar!”

Totalt har nu föreningen och ridskolan förlorat tre hästar och många är smittade med den fruktade neurologiska varianten av EHV-1 viruset, kallat virusabort eller abortvirus.

Insamlingar till förmån för Skånsta Ryttare

Pauline Beweholt startade en insamling, här finns den.

Annika Nyström startade en insamling

Tidigare artiklar

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.