Se till att bädden är inbjudande  Foto: Kim C Lundin

Ännu en häst förlorad i sviterna av virusabort

Natten till lördag avled ännu en häst på Universitetsdjursjukhuset UDS i sviterna av den neurologiska formen av EHV-1, virusabort.

Tidigt i januari dog en häst i sviterna av  den neurologiska formen av virusabort. Den hästen kom från Skånsta ryttare, Åkersberga Ridcenter och sedan dess har flera hästar därifrån transporterats till Universitetsdjursjukhuset UDS i Ultuna utanför Uppsala för vård.

Nu har en av de insjuknade hästarna som stått på Universitetsdjursjukhuset UDS från Skånsta Ryttare avlidit eller avlivats.

Det fanns inte möjlighet för hästen att få stöd av en hängmatta. Hängmatta är en sele som används för hästar som av olika anledning behöver hjälp att stå eller inte får stödja på ett ben eller lägga sig. Hängmattorna fästs i kraftiga balkar och trapetser i taket som kräver kraftiga permanenta installationer.

Hittills har två hästar avlidit, några vårdas på UDS och hästarna hos Skånsta ryttare övervakas för att observera eventuella neurologiska symptom.

Tidigare artiklar om virusabortens härjningar

Skånsta ridskola stängd efter konstaterad smitta

SVA bekräftar virusabort på hästar i två olika stall

Klubben fick beskedet om smittsam virusabort alltför sent

Smittskyddsråd för EHV-1, virusabort sammanställt av SVA och Gittan Gröndahl

  • Om du har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du tvätta dina kläder och rengöra skor och annan utrustning. Tvätta och desinficera händerna. Det är alltid en bra rutin efter alla besök på hästgårdar eftersom man inte säkert vet smittläget.
  • Om din häst har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du inte åka på hästsammankomster med den förrän det gått minst 21 dagar utan tecken på sjukdom. Följ hästarnas temperatur och välbefinnande dagligen.
  • Risken för sjukdom är högre om din häst har haft direktkontakt med en sjuk häst, eller delat stall, hage, skötare eller utrustning med en sjuk häst inom de senaste 10 dagarna.
  • Risken för sjukdom är lägre om din häst inte har haft någon kontakt enligt ovanstående punkt eller om det gått över 10 dagar sedan kontakten och den inte visat symptom.
  • Om din häst visar symptom: feber, luftvägssymptom eller neurologiska symptom, eller är ett sto som har kastat sitt foster, ska du isolera hästen och anläggningen och tillkalla veterinär för provtagning. Ibland finns inte virus i näs- och blodprov fastän hästen är infekterad. Om virusabort ändå misstänks, kan nytt prov tas inom 2 – 4 dagar.
  • Om ditt stall har drabbats, ordna med isolering, skyddskläder och handhygien så att smittan inte sprids. Isolera sjuka hästar från friska om det är möjligt. Mät hästarnas temperatur en eller två gånger per dag. Notera näsflöde, ögonflöde, svullna ben, vinglighet, svaghet, slapphet i svansen, och svårigheter att urinera. Håll veterinär och alla i stallet informerade om rådande läge. Informera besökare och dem som nyligen haft hästar på anläggningen om smittrisken.
  • Isolering bör hållas i minst tre veckor efter sista symptom.
  • Rengör och desinficera utrymmen där kastning skett samt infekterade hästars stall och utrustning.
  • Stress kan aktivera en latent herpesinfektion. Undvik därför stressande situationer för dräktiga ston. Ston bör föla i sin hemmiljö och de ska inte flyttas under sista delen av dräktigheten. Håll dem avskilda från unghästar och tävlingshästar och hantera dem före de andra.
  • Separat personal bör sköta de olika enheterna tävlingsstall, karantänsstall, unghäststall respektive avelsston som rutin.
  • Undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar.
  • Placera nytillkomna hästar i ett karantänsstall några veckor.
  • Kontrollera nytillkomna hästars temperatur och sjukdomstecken varje dag.
  • Om du har en anläggning som tar emot besökande hästar, efterfråga hälsostatus (så kallad hästägareförsäkran)
  • Om du vill vaccinera dräktiga ston kan vaccin med indikation mot kastning orsakad av EHV-1 ges i en serie enligt tillverkarens rekommendation. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
  • Vaccin med indikation mot luftvägsinfektion orsakad av EHV-1 kan ges förebyggande till andra än dräktiga hästar enligt tillverkarens rekommendation, vanligtvis en serie med grundvaccinationer följt av påfyllnadsdos varje halvår. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
  • Inget vaccin skyddar mot den neurologiska formen av EHV-1.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.