Sjukdomen fortsätter att härja på Skånsta.

Mardrömmen: Ännu en häst sjuk på Skånsta

Mardrömmen på Skånsta ryttare fortsätter. Kampen för att rädda de sjuka hästarna pågår för fullt. Under tisdagen fick en häst komma hem – och en annan åka in drabbad av sjukdomen.

På sin Facebooksida meddelar föreningen att ett veterinärteam var på plats under tisdagen. Anledningen var att se över gårdens smittskyddslösningar efter det stora utbrottet av EHV-1.

Sjukdomen har nu härjat sedan den 19 januari. Flera hästar har mist livet och läget är akut.

Under tisdagens uppdatering från Skånsta ryttare går att läsa:

 ”Idag har vi haft besök av ett veterinär team som tittat på våra smittskyddslösningar på anläggningen. Vi har också gått igenom våra hästars journaler med sjukdomens utveckling, olikheter och påverkan. Även snuddat lite i tankarna om framtiden. Utöver detta har vi även hunnit hämta hem en ganska pigg häst från Ultuna och dessvärre även lämnat en sjuk arbetskamrat på samma ställe. De två som lämnades igår är fortfarande kvar men de mår under omständigheterna relativt bra. I morgon hoppas vi att det vänder för dessa kämpar.”

Oerhörd oro

Ridskolechef Ann Borglund har hållit allmänheten uppdaterade i det helvete man genomlider på Skånsta just nu.

Den fjärde februari skrev hon följande:

“Inatt har sjukdomen tagit ännu en av Skånsta Ryttares stalls hästar. Vi är alla väldigt trötta i kropp och själ, oron och rädslan äter upp oss. För att få en överblick över situationen; 50% av hästarna har insjuknat i EHV-1, av dessa har 30% fått den neurologiska grenen och 10 % avlidit. Jag har tagit råd från Tyskland och Irland för att stoppa smittspridningen men det går inte. Vi har nya hästar som insjuknar varje dagJag hoppas och tror att alla som ser hur illa det kan gå när en smitta kommer på besök i stallet i fortsättningen tänker sig för lite extra innan man åker med sin häst på tävling, träning till veterinär eller liknande. För det är väll inte någon som tar sin häst från stallet om någon annan häst haft feber de sista tre veckorna, eller ??? Alla vi som tar med oss hästar till olika platser måste ta ett större smittskyddsansvar!”

Men det finns en strimma ljus i mörkret. Två av de hittills drabbade hästarna har fått komma hem och uppges vara ganska pigga.

Ridenews har försökt nå ansvariga för ridskolan för en kommentar.

Tidigare artiklar om smittoutbrottet

Ännu en häst död i sviterna av virusabort

SVA bekräftar virusabort

Fick information för sent 

Kim C Lundin: Vem ger dig rätt att spela rysk roulette?

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.