Fendi/Fibonacci med Meredith Michaels Beerbaum. Foto FEI. Vincent/Hungry Heart med Stephanie Holmén. Foto Fredrik Jonsving

Är det rätt att ändra hästens namn? Och när är det tillåtet?

Vi har sett några kändishästar byta namn och det händer ofta att även mindre välbekanta hästar kallas något nytt. Anledningarna kan vara många. Men det är inte tillåtet överallt. Och är det verkligen bra att låta hästar byta namn?

Många hästar byter namn av sponsorskäl, Indiana blir H&M Indiana, Maddox blir Albführens Maddox. Men ibland är det inte lika solklara skäl till namnbytet.
När Jessica Springsteen köpte hästen Vincent (Baltimore – Loucaibo) från Grevlundagården ville hennes mamma att den istället skulle få ett namn efter någon av pappa Bruces låtar. Så han heter nu Hungry Heart. Han verkar trivas med sitt nya namn och vann en 1.50 i Valkenswaard senast i juli i år. Vid namnbytet var han dock fortfarande unghäst och inte så etablerad i hoppvärlden.
Men Lisen Bratt Fredricsons Fendi hade tävlats internationellt när han köptes av Meredith Michaels Beerbaum och fick byta namn till Fibonacci. Namnbytet berodde troligen inte på att Meredith var en stor beundrare av en av världens största matematiker utan snarare på att namnet som var gemensamt med modehuset Fendi krockade med Merediths sponsorer.

I internationella medier har det varit en del debatt på sistone kring detta med att byta hästarnas namn. Uppfödare vill gärna lägga till sina gårdsnamn för att marknadsföra sig och vill då självklart inte att man ändrar hästens namn. Men många tycker att namnen då blir krångliga och omöjliga att uttala.

Trollhättans fältrittklubb bytte namn på sin irländska import från Corgary Ark till Corona. Men när coronapandemin slog till valde man att byta namn igen, och Corona blev Curre.

Hästar som flyttar till Hovstallet får traditionella namn som Galant, Lord och Hero. Traditionen säger att första bokstaven i fadershingstens namn blir första bokstaven i namnet.

Beridna Högvaktens hästar döps också om när de kommer dit. Där har varje år en egen bokstav och för 2021 är det H som gäller.

 

 

Detta är vad som gäller hos olika förbund

FEI tillåter nästan alla namnändringar – fullständiga namnändringar, tillägg av prefix, suffix, namnförkortning, med mera.

Sverige

För hästar grundregistrerade i SWB är det tillåtet att ändra namn, detta mot en kostnad av 5000 kr inkl. moms. Hästens ursprungsnamn kommer att finnas kvar inom parentes efter det nya namnet.
I Sverige gäller att om en häst är utlandsregistrerad kan det utländska namnet inte ändras. Enda undantaget är utländska hingstar som godkänns i Sverige och som är döpta till företagsnamn utomlands. Vill den nya svenska ägaren byta namn, gäller samma som vid namnbyte.
Dessutom har SWB regler för hur namn får utformas. Ord som väcker anstöt förbehåller sig SWBs registratur rätten att neka till. Det gäller framför allt ord som är rasistiska, könsord och svordomar. Denna rätt förbehåller sig SWB ur ett internationellt marknadsföringsperspektiv.

Tyskland

I Tyskland godkänns namnändringar men de måste registreras i alla instanser –  Leistungsprüfungsordnung (LPO), chipregister, pass. Ägaren står för kostnaderna.

Frankrike

I Frankrike ger jordbruks- och fiskeriministeriet det franska ridsportförbundet rätt att göra namnändringar. Kostnaden för att ändra ett namn är 500 euro. Namnet som tilldelas vid födelsenamnet följer alltid hästen men ett nytt namn kan läggar till efter födelsenamnet med en asterisk emellan.

Nederländerna

I Nederländerna kan en namnändring kan begäras genom att skicka passet och stambokspappret till KWPN, varefter ett nytt pass skapas. Det nya namnet måste dock börja med samma bokstav och stoet eller hingsten får ännu inte ha några avkommor. Kostnader tillkommer. Man kan också ändra enbart ”sportnamnet”.

Belgien

Belgien tillåter inte att man ändrar eller tar bort (en del av) en hästs namn. Om hästen har fått ett visst namn med ett visst prefix och/eller suffix, kommer de att bära det namnet så länge de lever. Man kan dock lägga till ett eget prefix eller suffix, exempelvis ett sponsornamn.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.