Avelsprofilen påstås ha låtit sin sambo agera bulvan.

Avelsprofil ska ha kringgått djurförbud

En känd avelsprofil i Skåne som fick djurförbud 2015 ska ha låtit sin sambo agera bulvan genom att skriva över hästarna på denna.

En tidigare etablerad avelsprofil och uppfödare i Skåne, som fick djurförbud 2015, skrev över sina hästar på sin sambo på ett sätt som tangerar en ”bulvanverksamhet”. Det hävdar länsstyrelsen, som vid flera kontroller bedömt att mannen haft en fortsatt aktiv roll i hästarnas skötsel. Uppgifterna bidrar till att sambon nu nekas hästtillstånd av förvaltningsrätten.

Domstolen konstaterar att det väcker frågor ur lämplighetssynpunkt att kvinnan ”låter en person som är belagd med djurförbud agera rådgivare i hennes hästverksamhet”. Rätten slår även ned på att kvinnan utökat sin verksamhet med hästarna på gården redan innan tillståndsfrågan behandlats, och att flera djurskyddsbrister kvarstår. Det handlar i det senare fallet bland annat om skaderisker i hagarna.

Kvinnan själv har tillbakavisat länsstyrelsens påstående om att avelsprofilen bedrivit en slags ”bulvanverksamhet” via henne. Inspektörerna har samtidigt gjort en rad antaganden om förhållanden på gården som inte stämmer, menar hon.

Avelsprofilen drev tidigare ett stuteri och fick ett större antal hästar omhändertagna redan 2012.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.