Foto: Fredrik Jonsving

”Även om tränaren vunnit slaget, har han förlorat kriget” Ridsportförbundet höll presskonferens om tränarmålet

Tränaren hade inte informerat förbundet om att han var polisanmäld för att ha haft sex med en 14-årig elev och för att ha sexuellt ofredat en 12-årig elev – därför fråntogs han sin diplomering. Enligt en tingsrättsdom skulle han nu ha fått tillbaka den – men igår överklagade Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundet lämnade sent igår kväll, precis innan tiden gick ut, in överklagan mot domen i tingsrätten, som ger en tränare rätt att få tillbaka den diplomering som förbundet dragit tillbaka. Domen i tingsrätten meddelades den 4 december, men i och med överklagandet vinner den inte laga kraft och tränaren får alltså inte tillbaka sin diplomering.

Vid en presskonferens i eftermiddags förklarade förbundet varför man har valt det agerandet.

– Anledningen till att vi lämnade in överklagan är framförallt att vi jobbat intensivt med ridsportens värdegrund, säger ordförande Ulf Brömster.
– Det här är ett strategiskt område, tryggheten för våra ungdomar.

Vad gäller den legala sidan av saken så handlar det också om att man anför att en indragen diplomering är ett administrativt beslut som inte ska prövas i allmän domstol.

Förtigit att han var polisanmäld för sex med minderårig

Det som från förbundets sida anses avgörande för att frånta tränaren diplomeringen är att han inte har angett att han var polisanmäld för att ha haft sex med en 14-årig elev och att han sexuellt ofredat en 12-årig elev.

– Jag tycker att vi har visat att vi agerar på frågor och att vi står upp mot det som är fel, säger Ulf Brömster.

– Folk har berättat för mig att ute i sociala medier gratulerar man tränaren till att han vunnit. Även om tränaren har vunnit slaget, så anser vi att tränaren förlorat kriget.

SvRF har fört diskussioner med Riksidrottsförbundet i frågan. Där anser man att man har andra frågor att driva.
– De menar att det är upp till respektive förbund, säger Ulf Brömster.

Tacksamma om alla som vittnat

Inom förbundet är man medvetna om att detta kan ta lång tid.
– Det vore förstås skönt att komma till ett avslut, men vi vill komma till ett avslut till vår fördel, säger Brömster.

– Vi är tacksamma mot alla som ställt upp som vittnen, de står upp för sin sak, för det vi tycker är rätt. Om det här kan bygga en större trygghet i stallet så är det positivt, säger generalsekreterare Annika Tjernström.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.