Foto: Fredrik Jonsving

Avstängd på livstid för sexuellt utnyttjande av minderåriga

Utnyttjandet av minderåriga involverar mer än en målsägare som är 14 år och yngre, enligt en person med insyn i utredningen.

Robert “Bob” McDonald, 73 år, som är gift med amerikanska dressyrlandslagets coach Debbie McDonald har avstängts på livstid från både ridsporten och hockey på grund av misstankar om sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Amerikanska organisationen The U.S. Center for SafeSport, som ska verka för att skydda idrottare i alla olympiska sporter från känslomässiga, fysiska och sexuella övergrepp, har från och med 10 juni bannlyst Bob McDonald från sporten.

Han har verkat som tränare inom hunter och hoppning och har varit gift med Debbie sedan 1977. Tillsammans med Debbie bor han på River Grove Farm i Hailey, Idaho där han bland annat tränar ägarnas hästar. Gården tillhör casinomiljardärerna Peggy och Perry Thomas, ägare till bland andra Debbies legendariska OS-häst Brentina och Adrienne Lyles häst Wizard.

Amerikanska ridsportförbundet kommenterar avstängningen i ett pm där man bekräftar avstängningen:

” The U.S. Center for SafeSport har utfärdat en livstids avstängning för tränaren inom hunter/hoppning i ridsporten Robert “Bob” McDonald för att ha brutit mot SafeSports regler. Därigenom är Mr McDonald för all framtid avstängd från att delta i någon funktion, på något event, program, aktivitet eller tävling inom USA:s olympiska och paralympiska kommitté, USEF (amerikanska ridsportförbundet) eller någon organisation som är ansluten till USEF.”

Det påstådda utnyttjandet av minderåriga ska ha skett i mer än en delstat och involverar mer än en målsägare som är 14 år och yngre, enligt en person med insyn i utredningen.

The U.S. Center for SafeSport är en non-profit som skapades av den amerikanska kongressen 2017 efter några mycket uppmärksammade fall av sexuellt utnyttjande inom idrotten, där de amerikanska gymnasternas landslagsläkare fick livstids fängelse.

Hittills har 35 personer inom ridsporten omfattats av SafeSports utredningar, men flera hundra personer inom olika idrotter har utretts och många avstängningar har utfärdats.

Mest uppmärksammat inom ridsporten blev avstängningen av hoppikonen George Morris, stilbildande landslagstränare i hoppning och olympisk medaljör, som avstängdes på livstid i augusti förra året. Läs mer > > >

Varken Bob McDonald eller Debbie McDonald har hittills kommenterat avstängningen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.