Barfotatrenden får stöd av forskning

Flera internationella toppryttare inom hoppningen testar att ha hästarna barfota. Nu får trenden stöd av forskning från travet där man tydligt ser att prestationen påverkas när hästen är utan skor.

Franske ryttaren Julien Epaillard har blivit känd för att ha flera av sina topphästar barfota och var, som vi kunnat rapportera om, ofattbart framgångsrik i vintras. Kanske har han bidragit till att inspirera ryttare som Henrik von Eckermann och Peder Fredricson som nu i coronapausen provar på att ha några hästar utan skor.

Tanken är att barfota ger en bättre friktion mot underlaget. De nya fibersandunderlagen ger inte heller samma slitage på hoven, vilket underlättar att vara barfota.

Som Peder Fredricson sa i Ridenews stora intervju nyligen:
– Jag tror att friktionen mot fibersanden blir bättre och att hoven kan röra sig bättre. Med skor tror jag att det hugger mer i underlaget. Men som sagt, jag är ingen expert på det. Jag tycker bara det är intressant att pröva.

Nu visar ny forskning från SLU att det finns vetenskapliga belägg för att prestationen påverkas när hästen är barfota, vilket man kunnat mäta och se att travhästar blir snabbare utan skor.

Travfolket har länge ansett att hästarna kan bli snabbare utan skor, men också att barfota ökar risken för galopp.

”Hästarna sprang i snitt 0,7 sekunder snabbare per kilometer utan skor”

Nu har forskare från SLU analyserat information från Svensk Travsports tävlingsdatabas för att se om hästarna springer fortare utan skor och om det också innebär ökad risk för galopp. Man har undersökt tiderna från 75 000 starter och 5000 hästar som tävlat med och utan skor.

Resultatet visade att hästarna sprang i snitt 0,7 sekunder snabbare per kilometer utan skor. Skillnaden var mindre om de endast var barfota på fram- eller bakhovarna – 0,3 sekunder per kilometer.

Risken för galopp analyserades med information från 111 000 starter och 6 400 hästar och man kunde se att barfotahästarna hade 15-35 procents större risk för galopp. Om hästarna tävlade med skor på bakhovarna ökade inte risken för galopp.

Länk till studien Benefits and risk of barefoot hareness racing in Standardbred trotters

Källa: HästSverige, Marina Solé, Gabriella Lindgren, Erik Bongcam-Rudloff och Anna Jansson, forskare vid SLU

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.