Foto Fredrik Jonsving

Behandlingshemmet vanvårdade häst – fick avlivas

På det skånska behandlingshemmet för ungdomar med självskadebeteende används djur som en del av behandlingen. Men djuren far illa, vilket länsstyrelsen har påpekat flera gånger. Ett djur har självdött av vanvården och flera, däribland en häst, har fått avlivas.

På sin Facebooksida marknadsför man behandlingshemmet med bilder på ungdomar till häst och bilder på fina gårdsdjur. Österlenporten har specialiserat sig på behandling av ungdomar med självskadebeteende, där samvaron med djur är en del i terapin.

Dock har länsstyrelsen de senaste två åren gjort flera inspektioner där man har funnit att djuren vanvårdas.

Vid en inspektion fann man att tre killingar fötts i början av 2018 utan att någon ansvarig känt till det och att en av killingarna redan hade dött. Dessutom har man vid flera tillfällen påpekat att djuren hållits i undermåliga hagar, fått felaktig utfodring och ankomna matrester att äta och att djuren inte haft tillgång till rent vatten.

I maj i år hittade man en häst på gården som var i så dåligt skick att den omedelbart måste få veterinärvård. Hästen fick dock avlivas.

Ett flertal andra djur på gården har också fått avlivas.

I en intervju med Lokaltidningen.se säger hemmets VD Johan Vetterlöv att djurhållningen är enhetschefens ansvar och att han därför inte vill kommentera ärendet. Han menar att han inte har varit VD så länge och int vet vad som hänt tidigare, trots att en del av ärendena gäller händelser från 2019.
Lokaltidningen.se frågar honom också hur det känns att djuren inte har det bra, när de i sin marknadsföring använder djuren och framhåller att de är en viktig del i behandlingen. På det svarar han:

– Vi har nu avlivat flera av djuren.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.