Nina Lilja och Sundowner var på plats i Lilleström, Norge under de internationella stortävlingarna. Nu isolerar hon stallet. Foto: Kim C Lundin

Bekräftat: Sjuk häst på internationella stortävlingen norsk

Provsvaren gällande den häst som förts från de internationella tävlingarna i Norge i helgen väntas först i slutet av veckan. Nu går arrangörerna ut med informationen att hästen är från Norge.

Hästen är just nu isolerad på djurklinik och uppges ha uppvisade både andningssvårigheter och vissa neurologiska symtom.

– Vi har en häst isolerad här och det är en stark misstanke om abortvirus. Prover är tagna och vi väntar svar på dessa i mitten av den kommande veckan, säger Bjerke djurkliniks företrädare till Trav365.

Bergen

Som Ridenews tidigare skrivit har även Bergens Rideklubb i Norge ett misstänkt utbrott av abortvirus. Flera hästar är sjuka och en uppges ha dött.

Allt fler svenskar väljer att isolera sina hästar efter medverkan i Norwegian Horse Festival. Tidigare har vi nämnt Fredrik Spetz och Grevlundagården där Peder Fredricson har sin verksamhet. All In och de andra andra medverkande topphästarna är flyttade till ett annat stall tills vidare.

Nina Lilja på Sundowner (Old f -08 e Sir Donnerhall x Loutano, uppf Stefan Remmel, dr Christa Maria Piskor, äg Sissi Liljas Ridutbildning, Nina Lilja AB) Foto: Kim C Lundin

Lilja stänger

Även dressyrryttaren Nina Lilja väljer att stänga stallet efter sin medverkan i Norge. På Facebook berättar hon om beslutet.

– Hästen som visa milda symptom stod uppstallad i utebox utanför arenan och Sundowner inne på tävlingsplatsen, skriver Nina.

– Risken är mycket liten, men givetvis följer vi rekommendationen att vidta extra säkerhetsåtgärd att hålla anläggningen stängd till nästa vecka och gör på söndag 3/3 ny bedömning ihop med vår veterinär Bitte Sussemilch, fortsätter hon.

EHV är inte anmälningspliktigt i Norge.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.