Foto Henry Chuy/Unsplash

Böter för hästhage med taggtråd

En tränare får 26.500 kronor i böter för ett flertal brister i djurhållningen – bland annat för hästar i hage med taggtråd.

Tillsammans med sin sambo ska nu en hästägare och tränare i Jönköpings län betala 26.500 kronor i böter. Det handlar om ett flertal brister i djurhållningen, bland annat olaglig användning av taggtråd. Det handlar då om att åtta hästar hållits i en hage med taggtråd.
Paret har också nötkreatur som man befunnit för smutsiga och som saknade ren och torr liggyta. Ägarna hävdar att de har gjort allt de kan för att rätta till felaktigheterna. De hävdar också att hästarna inte har haft enbart taggtrådsstängsel och att korna rengörs två gånger per dag. De säger också att de har minskat antalet djur.

Beslutet tas av Förvaltningsrätten, efter att Länsstyrelsen tidigare gjort samma bedömning.

fakta

Reglerna för taggtråd

Sedan 2010 är taggtrådsstängsel förbjudna för hästar. Med eltrådar på egna stolpar innanför, har det dock ibland kunnat godkännas. Det kan till exempel vara aktuellt när hästhagen gränsar mot en kohage. Elstängslet måste vara ett fristående staket som inte stödjer sig mot taggtrådsstaketet. Det ska vara minst 15 centimeter från taggtråden, men inte mer än 30 centimeter, för att inte riskera att djur hamnar emellan staketen.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.