Foto FEI, Fredrik Jonsving

Briar lyste starkast när GHS firade Hall of Fame

När Gothenburg Horse Show hyllade fem nya medlemmar av GHS Hall of Fame var det den gamla dressyrstjärnan Briar – Björsells Briar 899 – som fick det största jublet. Den 29-åriga hingsten kom in på arenan tillsammans med sin uppfödare och ägare Hans-Ynge Göransson.
– Hade han själv fått bestämma hade han fortfarande tävlat, sa Hans-Yngve.
Ryttaren Jan Brink som med Briar tog sammanlagt 7 guld – rekord för hästar, EM-silver och EM-brons, vann Dressyrchampionatet i Aachen 2005 och världscupomgångarna i Globen fyra gånger och toppade världsrankingen, var förstås också på plats.

Denna kväll hyllades också hoppryttaren Malin Baryard Johnssons gamla stjärna Butterfly Flip som också valdes in i Hall of Fame, hästen som tog Malin till förstaplatsen på världsrankingen 2003 och tävlade i Scandinavium hela tio gånger. Ett OS-silver, VM-silver och inte mindre än fem världscupfinaler är några av meriterna.

Det var förstås inte bara hästar som tog plats.
Dressyrens oöverträffade superkvinna Isabell Werth, Tyskland, var en av de personer som valts in. I Scandinavium har hon haft enorma framgångar. Här vann hon sin första världscupseger med Fabienne 1992 och senast 2019 vann hon finalen med Weihegold.

Österrikiske hoppryttaren Hugo Simon vann världscupfinalen i Göteborg med Gladstone 1979 och var länge arenans starkast lysande stjärna, omåttligt populär år efter år.

Jan Fristedt var speaker på Scandinavium från starten 1977 och ända fram till 2012. Han har under alla år varit en framträdande profil i ridsportsverige.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.