Drottning Elizabeth II:s med sina fellponnyer. Foto Henry Dallal Photography

Brittiska drottningen firar 96 år med sina ponnyer

Storbritanniens drottning Elizabeth II är först och främst en hästkvinna – det visade sig inte minst genom att hon firade sin 96-årsdag med ett porträtt tillsammans med sina fellponnyer.

Drottning Elizabeth fick sin första häst, shetlandsponnyn Peggy, när hon var 4 år. Sedan dess har hon ridit, hela livet, varje gång hon haft möjlighet. Tidigare deltog hon i parader, först på polishästen Tommy, sedan på sin pappas häst Winston och i arton år på stoet Burmese. Hon har ett stort engagemang för galoppsporten och har i alla år fött upp och ägt galoppörer. De senaste åren har hon anlitat dressyrryttaren Louise Robson för att skola om pensionerade galoppörer till dressyrhästar.

Idag rider hon en trygg cob på vars rygg vi har sett henne de senaste åren. Under covidkarantänen fick drottningen tid att rida varje dag. Hon har tidigare sagt att hon blivit en ”vackert väder-ryttare”, men under lockdown har hon ridit i ur och skur.

Hennes dotter prinsessan Anne blev 1971 Europamästare i fälttävlan och dotterdottern Zara Tindall är även hon en framgångsrik fälttävlansryttare, med individuellt VM-guld i Aachen 2006 och lagsilver i OS 2012 med det brittiska laget.

 

Det officiella porträttet inför Storbritanniens drottning Elizabeth II:s 96-årsdag visar henne tillsammans med sina fellponnyer. Foto Henry Dallal Photography

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.