Byggnaden gick inte att rädda. Foto: Privat

Camilla fick se stallet i lågor: ”Trodde även huset skulle brinna ner”

Camilla Sudas med familj hade just ätit lite lunch och spelat spel på torsdagen när barnen sprang ut för att leka. Då möttes de av att det kom rök från stallet. Torsdagen slutade i en kaosartad tillvaro på gården utanför Sjöbo i Skåne.
På lördagen har Camilla hunnit landa i den verklighet som råder.
– Nu har det börjat lägga sig lite. Det är inte så mycket kaos just nu. Det är mer efterdyningarna efter allting och att man låter det sjunka in, säger hon.
Camilla, som äger stallet, fick se det brinna upp. Nu återstår bara rivning av byggnaden. Den gick inte att rädda och hästarna fick evakueras mitt under infernot.
– Det viktigaste är ändå att ingen kom till skada. Ingen människa och inga djur, säger Camilla.

Kvar ute

De hästar som normalt står på box nattetid hade trots vädret inte hunnit komma in när branden startade vid 15:30-tiden på torsdagen.
– Det regnade men jag tänkte att de kunde gå ute lite längre ändå. Det var ju ganska varmt. Jag vet inte vad jag hade gjort om djuren hade blivit skadade, säger Camilla.
Det är totalt åtta hästar som flyttats till andra gårdar. Tio finns kvar på gården och har kunnat stanna kvar i lösdriftshagarna. De flyttade hästarna står inackorderade och Camilla är djupt tacksam för all hjälp i det rådande läget.
– Det är så otroligt fint verkligen. Jag har fått säkert 100 meddelanden från folk som vill hjälpa till på olika sätt. Det är fantastiskt, säger hon.
Foto: Privat

Nära bostaden

Branden blev snart fullt utvecklad och det fanns inget mer att göra än att försöka rädda bostadshuset som ligger bara några meter från den brinnande byggnaden. En ren skräck för Camilla med familj.
– Räddningsledaren bad mig hämta våra värdesaker. Vi var säkra på att det skulle brinna ner, säger Camilla.
Hon har den frivilliga lokala brandkåren att tacka för att huset räddades menar hon.
– Hade de inte varit för dem hade jag inte haft nåt hus. De var här på under tio minuter. De var helt fantastiska, säger Camilla som också vill berömma försäkringsbolaget som hjälpt henne.
– Länsförsäkringar har varit toppen. De kom ut direkt och har börjat titta och hjälpt oss, säger Camilla.
Logdelen som branden startade i var relativt nyrenoverad. Taket hade höjts och elen dragits om för bara några år sedan. Vad som startade branden är ännu oklart.
– Jag har ju, tack och lov, haft säker el däruppe i och med att vi renoverade. Lyckligtvis har ju Länsförsäkringar själva varit och besiktat det efter renoveringen så det finns ju inga problem där. Det är iallafall en tröst i allt elände, säger Camilla.
Taket är totalförstört. Foto: Privat
Gällande brandens uppkomst finns det inga brottsmisstankar. Polisen har inte inlett någon förundersökning eller teknisk undersökning.
– Nej, allt är nedlagt. Det var förmodligen en råtta eller något sånt som startade det. Det var ju en gammal stallbyggnad med hö på logen.

Värdering av skadorna

I dag mår hästarna hur bra som helst, berättar Camilla. För hennes del handlar det nu om att bearbeta och ta hand om allt som måste fixas.
Bland annat ska försäkringsbolaget komma ut igen och värdera skadornas omfattning ekonomiskt. Camilla har extra försäkringar som ger gott hopp om att få hjälp med den ekonomiska biten. Men hela olyckan har såklart varit svårt att smälta.
– Man är ju chockad såklart. Jag har faktiskt varit rätt så kall. Jag har försökt tänka att det bara är materiella ting. Bara saker. Men sen när försäkringsbolaget var ute igår blev allt så verkligt. Då bröt jag ihop, säger hon.
Nu väntar rivning av resterna innan Camilla Sudas och familjen kan ta hem sina hästar igen. Det är ännu oklart hur lång tid det kommer att ta innan verksamheten är igång igen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.