Foto: Fredrik Jonsving

Checklista: Så märker du om hästen är sjuk

Ta tempen. Kolla andning och puls. Känn igenom varje dag. Det är några av Svenska Ridsportförbundets tips för att hålla hästen i topptrim.

Enklast vore det såklart om våra hästar kunde berätta hur de mår. Men i brist på det finns det en hel del tecken du behöver lära dig att hålla utkik efter. Här nedan följer ett antal punkter.

Kolla pulsen! En häst i vila andas ungefär åtta till 16 gånger per minut med en vilopuls på 28 till 40 slag i minuten. Andningsfrekvensen och pulsen kan vara mer ansträngd om hästen har ont någonstans. Det är alltså bra att mäta upp hästens puls vid friskt tillstånd för att ha ett hum om var den ska ligga.

Kolla munnen! Hästens slemhinnor ska vara laxrosa. Om du trycker på tandköttet ska det återgå till den rosa färgen snabbt.

Kolla näsborrar och ögon! Rinner det vätska ur nos eller ögon? Då är det dags att rådgöra med veterinär.

Ta tempen! Det är viktigt att veta vad hästen har för normaltemp. Enligt SVRF ska temperaturen variera mellan 37,2 och 38,2, men tempen kan variera mellan olika hästar.

Leta svullnader och småsår! Det är viktigt att se över hästen varje dag. Dra med handen över hela hästen och känn efter om du känner något avvikande. Småsår kan ganska snabbt bli infekterade. Det är viktigt att ha tillsyn av hästen dagligen.

Ät -och drickvanor! Äter hästen som vanligt? Dricker den? Håll utkik efter förändringar i hästens matvanor. Matvägran kan exempelvis bero på kolik eller andra sjukdomar.

Håll koll på bajset! Är hästen dålig i magen eller är bajset i fasta små bollar? Hästens bajs kan avslöja mycket om hur den mår.

Ändrat beteende? Är hästen annorlunda? Tröttare än vanligt? Sur? Var särskilt noga med om hästen uppvisar någon skillnad i sitt beteende. Ett förändrat beteende kan betyda att hästen helt enkelt inte mår bra.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.