Brian Moggre och MTM Vivre le Reve vid segern i världscupen i Live Oak, Ocala. FEI/Shannon Brinkman Photography

17-åriga stjärnan som chockar i världscupen

Brian Moggre är den unga stjärnan som vann en sensationell skrällseger i amerikanska ligans sista världscupomgång. Blott 17 år gammal har han tagit plats i toppskiktet. Men när han red sin första Grand Prix var han rekordung.

Brian Moggre och MTM Vivre le Reve vid segern i världscupen i Live Oak, Ocala. FEI/Shannon Brinkman Photography

”När jag var ett och ett halvt år gammal flyttade mina föräldrar in i ett hus som hade ett ridcenter på samma gata. Varje gång vi följde min syster till skolan krävde jag att de skulle stanna vid stallet och till slut lät mina föräldrar mig börja rida.

Det berättar Brian Moggre, som med sin MTM Vivre le Reve vann världscupomgången i Live Oak, Ocala i den amerikanska ligan i den gångna helgen för Chronicle of the Horse.
Vinsten i live Oak var hans första Grand Prixseger och han slog några av världens bästa ryttare, bland andra Harrie Smolders.

Brian Moggre växte upp i Dallas, Texas. Ingen av hans föräldrar hade något hästintresse, men han började rida tidigt och har berättat att man måste vara fem år för att få börja rida, så han ”var fem år i tre års tid”.
Han började tidigt att tävla och hade tidigt en framgångsrik juniorkarriär. Han red sin första Grand Prix när han var bara elva år gammal. Han har på senare år också tävlat mycket hunterklasser och equitation, där man har mindre hinder och mer fokus på stil och teknik. Det, bland annat, har gjort honom till en exceptionellt elegant ryttare.
”Jag har alltid sagt att jag vill rida OS, men ett mer kortsiktigt, realistiskt mål är att tävla i Nations cup”, säger Brian

Helgens världscuptävling i Live Oak var den 14:e och sista omgången i amerikanska ligan av världscupen och det var sista chansen för några av ryttarna att kvalificera sig till finalen i Göteborg 3-7 april.
Det var en svår och mycket teknisk bana som orsakade många tidsfel och inte mindre än sju uteslutna ekipage, inte minst på grund av muren som troligen gav hästarna en optisk utmaning.
Sex ekipage gick dock till omhoppning, däribland alltså Brian, som gjorde en snabb och felfri runda, dock med ganska liten marginal till tvåan Ahieme. Många trodde nog att segern skulle gå till holländske Harrie Smolders som var sist ut i omhoppningen, men han satsade för hårt och fick ett nedslag – utan att slå Brian Moggres tid.

Trots denna seger hör dock Brian Moggre inte till de amerikaner som är kvalificerade till världscupfinalen i Göteborg. Det gör däremot regerande världscupmästaren Beezie Madden (automatiskt), Molly Ashe Cawley, McLain Ward, Laura Kraut, Devin Ryan, Lucy Davis, Georgina Bloomberg, Mattias Tromp, Richard Spooner, Eve Jobs och Kelli Cruciotti. Andra som kvalificerats genom de amerikanska ligorna är Wilhelm Genn (Tyskland), Sharn Wordley (Nya Zeeland), Beat Mändli (Schweiz), Nayel Nassar (Egypten), Salvador Onate och Eugenio Garza Perez (båda Mexico), Conor Swail och Shane Sweetnam (båda Irland) samt Nicole Walker och Mario Deslauriers (båda Kanada).

 

Den då 8-årige Brian Moggre hoppade islandshästen Tinna 2009-2010. Foto Teena Moggre

 

Så förbereder sig regerande världscupvinnaren Beezie Madden

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.