145:e upplagan av Kentucky Derby blev kontroversiell. Foto Kentucky Derby

Chockartad upplösning i Kentucky Derby

Den 145:e upplagan av anrika loppet Kentucky Derby fick en oväntad upplösning efter att vinnaren hoppat undan för en vattenpöl.

Det blev stor förvirring och kontrovers i det 145:e årets upplaga av superloppet Kentucky Derby som hölls på lördagen. För första gången någonsin i loppets historia diskvalificerades den häst som gick först över mållinjen.

Maximum Security var först i mål med en och trekvarts hästlängd till tvåan. Det hade dock hänt något på banan som gjorde att han skulle komma att förlora kentucky Derby-titeln innan han vunnit den.
Antingen hade funktionärerna inte sett händelsen eller så trodde de inte att det påverkat loppet, men tvåan Country Houses ryttare Flavien Prat lämnade in protest och tvingade dem att granska filmen.
Maximum Security hade hoppat över en vattenpöl i den regndränkta banan och glidit ut åt sidan så att en av motståndarna, War of Will, hindrades och hans jockey nästan ramlade av.  Även Flavien Prat menade att det påverkat hans lopp.
Efter målgången gick funktionärerna iväg för att se filmen från loppet och var borta i nästan 22 minuter.
Det slutade med att Maximum Security diskvalificerades och istället blev Country House vinnare, med otroliga oddsen 65-1. Den som satsat två dollar (nästan 20 kronor) vann 132,40 (1360 kronor).
Bara en enda gång tidigare har vinnaren förlorat sin titel, 1968 när Dancer’s Image inte klarade dopingtestet.

Kentucky Derby är kapplöpningen där man ska se och synas, med lika mycket kändisfest som galopp. Med 150 000 personer i publiken är det ett av USA:s största sportevent. Prispengarna till segraren i loppet är 1,86 miljoner dollar, mer än 19 miljoner kronor.

Uppmärksamheten kring loppet har varit större än någonsin, då galoppsporten i USA just nu är starkt omdebatterad. Efter att 23 hästar har dött på Santa Anitas kapplöpningsbana i Kalifornien under knappa tre månader i år har många röster höjts för att stoppa eller ändra kapplöpningssporten. Även här på den klassiska banan Churchill Downs har hästar dött, 43 stycken sedan 2016. Det är 2,42 hästar per 1000 starter och 50 procent mer än genomsnittet i USA.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.