Annika Schleu modern femkamp Saint Boy OS Tokyo piskskandal spö

Coachen från piskskandalen i OS skickas på kurs

Den tyska femkampscoachen Kim Reisner skickas på kurs i ”human behandling av djur” efter piskskandalen i OS. Man kommer också att försöka modifiera reglerna med omsorg om hästarnas välfärd.

Coachen för Tysklands lag i modern femkamp, Kim Raisner, har beordrats gå en kurs i ”human behandling av djur”. Scenerna när hon vid Tokyo-OS slår femkamparen Annika Schleus häst och uppmanar ryttaren att piska hästen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier – och även på andra håll.

Ser över reglerna

Den moderna femkampens internationella organisation UIPM:s disciplinnämnd har gått igenom händelserna vid ridprovet i damernas moderna femkamp i OS.
Man har tillsatt en ny arbetsgrupp för att modifiera reglerna inför OS i Paris 2024 med hänsyn till hästarnas välfärd efter det som hände i Tokyo.

Disciplinnämnden stöttade beslutet att utestänga Raisner från resten av OS efter händelsen. Man fann också att hon hade brutit mot regeln om osportsligt beteende genom att både själv slå hästen och uppmana ryttaren att göra det.

Hon har fått en officiell tillrättavisning och en varning om att om något liknande upprepas kan hon förlora sin licens som coach och rätt att coacha vid UIPM:s tävlingar. Hon har också beordrats att gå en kurs i human behandling av djur innan hon får medverka vid någon mer tävling.

”Ryttaren” straffas ej

Den tävlande, Annika Schleu, har friats från anklagelserna om överdriven användning av spö och sporrar och man kommer inte att vidta några åtgärder mot henne. Den som sett bilderna på när hon upprepade gånger slår hästen, även med vinklat spö vet att hon inte skulle ha kommit undan så lätt inom ridsporten. Men nu är detta alltså inte ridsport, utan modern femkamp där ridmomentet är en av fem delar – fäktning, simning, löpning och skytte ingår också.

Disciplinnämnden säger att Raisners beteende avvek från hennes tidigare meriter som en person som uppträtt exemplariskt med ett stort bidrag till sporten under många år. Uppträdandet i Tokyo var ”chockerande och kan inte förbli ostraffat”.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.