Henrik von Eckerman och Tovek's Mary Lou vann världscupen vid Jumping Amsterdam 2019. Foto Kim C Lundin

Coronauppdatering: Tävlingar, event och aktiviteter som ställs in

Under onsdagen kom beskedet att event med fler än 500 deltagare ej får genomföras i Sverige. Det innebär att även nationella, regionala och lokala tävlingar i Sverige påverkas. I Den Bosch har tävlingarna ställts in och i Italien får hästägare inte längre besöka sitt stall.
Under torsdagskvällen höll Svenska Ridsportförbundets styrelse ett möte och uppdaterade sin smittinfo till svenska klubbar, ridskolor och arrangörer.

I ett pressmeddelande på fredagen rekommenderade FEI medlemmarna att ställa in alla tävlingar i fyra veckor.

Världscupfinalen i Las Vegas i april är inställd.

Här publicerar vi de senaste uppdateringarna från alla olika länder:

🇸🇪 Beskedet under onsdagen att evenemang och aktiviteter med fler än 500 deltagare inte får hållas i Sverige innebär att även svenska ridsportarrangemang kommer att påverkas. Det är första gången en svensk regering tar ett sådant beslut. Den som bryter mot beslutet riskerar böter eller fängelse upp till sex månader.
Travtävlingar kommer att köras utan publik. Först meddelades att då alla travtävlingar ställts in i Norge skulle Bergsåker köra V75 istället för Momarken. Sedan meddelades att Svensk Travsport har beslutat att inte ta över eller flytta tävlingarna från Momarken till en svensk bana.
Premieringen av hingstar på Grevagården i helgen, där 120 hingstar visas under från fredag till söndag kommer att genomföras utan publik och utan utställare och inomhusservering.
Flera svenska klubbar ställer in eller ändrar helgens tävlingar. Läs mer här > > >

Svenska Ridsportförbundet sammanträdde på torsdagskvällen med anledning av coronaviruset. De påpekar bland annat att man måste räkna in alla närvarande – ryttare, hästskötare, funktionärer – när man arrangerar tävling för att hålla sig under 500 personer.
Här hittar du den senaste uppdaterade smittinfon från SvRF > > >

Båstad kommer att genomföra sina tävlingar i helgen, som har över 225 anmälda ryttare men har gått ut med särskild information inför tävlingarna. Man ber alla ryttare att helst bara ta med en person som medhjälpare, stänger cafeterian och har självservering utomhus där man litar på att alla är ärliga och swishar vad det kostar! Laddas ner som pdf > > >

🇳🇱 Från Holland kom idag sent besked om att Dutch Masters Indoor Brabant i s’Hertogenbosch ställs in. Först skulle man genomföra tävlingarna med max 1000 personer i publiken, sedan skulle man ställa in alla nationella klasser och kör ade internationella tävlingarna med bland annat sista omgången i världscupdressyren helt utan publik. Klasserna ska gå att se via livesändningar, bland annat finns länk till Rolex Grand Prix här > > >
Dressyrauktionen Excellent Dressage Sales i Hooge Mierde ställs in den 28 mars och man hoppas hitta ett nytt datum längre fram.

🇮🇹 I Italien har man nu närmast ett utegångsförbud och detta omfattar även hästägare som har sina hästar uppstallade. De får inte längre besöka stallet om de inte tillhör de ”nationellt viktiga ryttare” som utgör ett undantag. Alla tävlingar är sedan tidigare inställda, inklusive Gorla Minore och Arezzo.

🇪🇸 I Spanien kommer tävlingarna i Oliva och Sunshine Tour att genomföras utan publik. De fyrstjärniga hoppningarna CDI Madrid är inställda.

🇩🇰 I Danmark har myndigheterna beslutat att alla event med mer än 100 deltagare ska ställas in. Det betyder att inga tävlingar får genomföras de närmaste 14 dagarna och danska ridsportförbundet rekommenderar att man begränsar alla klubbaktiviteter. Danmarks restriktioner är starkare än de svenska och där har man idag stängt alla universitet och från måndag alla skolor.

🇺🇸 USA stänger gränserna för alla flyg från Europa från lördag och i 30 dagar.
Världscupfinalen i Las Vegas är inställd.
Global Champions Tour i Miami 2-4 april flyttas – nytt datum är ännu ej satt.
Winter Equestrian Festival i Wellington kommer att genomföras utan publik.
Flertalet utställningar, konferenser, kapplöpningar och ridsporttävlingar är inställda.

🇲🇽 I Mexico har man skjutit fram Longines Global Champions Tour & GCL som skulle ha hållits 26-29 mars i Mexico City.

🇩🇪 I Tyskland har man stängt CDI Dortmund för publik och ställt in ett stort antal event, även Maimarktturnier i Mannheim. Ludger Beerbaum och Gestüt Westfalenhof ställt in sina hingsvisningar.

🇨🇭 FEI Forum som skulle hållits i Schweiz har flyttat online.

🇫🇷 Från Frankrike meddelades tidigt att Saut Hermès i Paris som skulle ha hållits 20-22 mars är inställt.

🇦🇹 I Österrike har Spanska ridskolan i Wien ställt in alla föreställningar men fortsätter att ha rundturer.

🇦🇺 I Australien har man ställt in PSI Dressage & Jumping with the Stars 19-21 mars och Jumping Victoria State Titles 26-29 mars.

I ett pressmeddelande under fredagen rekommenderade FEI medlemsländerna att ställa in alla tävlingar under fyra veckor.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.