Coronainfo för hästfolket

Med tysk effektivitet har Tysklands Ridsportförbund gått ut med grundlig information till ridsportfolket med anledning av Coronaviruset. Hästar kan inte smittas av viruset och ryttare behöver inte ställa in tävlingar utomlands, anser man.

I ett nyhetsbrev informerar tyska ridsportförbundet om allt som kan tänkas påverka ridsporten och hästvärlden med anledning av coronaviruset.

Där ger man rent allmänna råd av typen ”tvätta händerna”, men också om att man som hästägare, ryttare och uppfödare måste ha beredskap för att ta hand om hästarna om man själv blir sjuk eller personalen sätts i karantän. Har man någon som tar hand om hästarna, hur säkerställer man tillgång på foder, har man effektiva informationskedjor – till exempel i WhatsApp?

Man måste också beakta risken för att myndigheter kan ta beslut som gör att man måste ställa in tävlingar och andra event.

För närvarande anser inte det tyska ridsportförbundet att man behöver ställa in alla hästevent och tävlingar, men man rekommenderar alla arrangörer att ta kontakt med sina lokala hälsomyndigheter i ett tidigt skede.

Man redogör också noga för vad som gäller beträffande återbetalning av anmälningsavgifter i det fall en aktivitet, hingstprov eller tävling måste ställas in eller avbrytas.

Det tyska ridsportförbundet har ännu inte tagit beslut om att ställa in några utbildningar eller resor på grund av viruset. Man anser inte heller att ryttare behöver ställa in tävlingar utomlands.

Ridsportförbundet berättar också att enligt WHO har inga djurkällor för viruset COVID-19 bekräftats och det finns inga tecken på att hästar eller andra husdjur kan smittas.

Länk till hela texten (på tyska) > > >

Coronainfo från Svenska Ridsportförbundet > > >  Här hänvisar man till Utrikesdepartementets och Folkhälsomyndighetens råd.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.