Coronavirus har satt ridklubben i lockdown

Tidningen NSD rapporterar att man på Luleå ridklubb har fått sätta alla hästar i karantän efter att en häst konstaterats smittad av coronavirus för hästar.

Ekvint coronavirus kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber hos hästar, och även kolik och diarré.

– En del hästar blir inte alls sjuka utan bara smittbärare”, säger verksamhetschefen Marie Bergman.

 

Läs hela artikeln (låst) här > > >

Coronavirus hos häst – Ekvint coronavirus (ECoV)

Ekvint coronavirus är ett virus hos hästar som inte har fått så stor uppmärksamhet förr. Det kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber hos hästar, och även kolik och diarré.

Hästens coronavirus smittar fekalt-oralt, alltså från avföring till munnen. Smitta kan även ske indirekt exempelvis via föremål, miljön och personer. Hästar kan utsöndra virus i träcken i upp till 25 dagar med eller utan tecken på sjukdom. Utbrott har förekommit på gårdar som inte har haft kontakt med hästar utifrån.

Behandlingen i samband med feber består av vila och vid behov understödjande behandling, till exempel antiinflammatoriska medel och vätska. Kontrollera hälsotillstånd och kroppstemperatur dagligen.

Det är ett mycket smittsamt virus. Ett stall med coronavirus-smitta bör isoleras för att snabbast möjligt begränsa smittspridning. De hästar som är drabbade bör isoleras från andra hästar i besättningen. Byt kläder och skor mellan de olika hästgrupperna och tillämpa strikt handhygien. Dela ingen utrustning.

Ekvint coronavirus är inte anmälningspliktigt, men det kanske borde vara det eftersom det är en smittsam sjukdom som kan vara påtaglig för de drabbade hästarna.

Tränare/hästägare till trav- eller galopphäst samt ansvarig vid trav eller galoppstuteri ska anmäla misstanke om smittsam sjukdom till den lokala smittskyddsgruppen (epizootigrupp) som finns vid varje trav- och galoppbana.

Anmälningspliktig : Nej

Epizooti (kan utgöra ett allvarligt hot mot människors eller djurs hälsa) : Nej

Zoonos (kan överföras mellan djur och människa): Nej

Källa: SVA

Läs mer hos SVA > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.