Hanna Berg, Johanna Due Boje.

Dags att söka programmet för satsande ryttare

Nu söker Svenska Ridsportförbundet talanger till sitt utvecklingsprogram och ansökan har öppnat.

Fälttävlansryttaren Hanna Berg, hoppryttarna Alice Tapper och Emma Kåbring och dressyrryttaren Johanna Due Boje är några av alla toppryttare som tagit del av Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram. Nu öppnar ansökan till nivå 3 och 4 av programmet och det är sjätte året som det genomförs.

Hanna Berg har efter programmet tagit steget in i seniorernas landslagstrupp och var med i laget som segrade i Nations Cup förra året.
– Jag har fortfarande kontakt med mina kompisar från nivå tre och fyra. Men framförallt är jag glad att ha kvar Yogi (Breisner) som mentor. Det betyder så mycket.

– Programmen är så bra. Jag fick möjlighet att befästa kunskaperna och få rätt på de grundläggande bitarna. Jag fick under nivå tre en helhetsbild och en bredare bas att stå på, säger Emma Kåbring.
– Vi hade dessutom de bästa lärarna på varje område, om det så handlade om kost, mental träning eller fysträning.

Alice Tapper är i Nederländerna hos VDL där hon rider unghästar och en rad hingstar. Hon ingår fortfarande i programmets nivå 4.
– Att fortsätta från nivå tre till fyra är ungefär som att gå från högstadiet till gymnasiet, säger hon.

För Alice har det här varit nyckeln i att hitta ett system i allt från hästkunskap till hovvård och egen mental träning.
– På nivå fyra har det varit väldigt bra att kunna anpassa till sig själv. Men också att vi möts över grenarna. Jag har fått träffa nya ryttare från andra grenar. Det är så värdefullt.

Johanna Due Boje deltog i utvecklingsprogrammet på nivå 4 2015/2016. Med Mazy Klövenhöj vann hon förra året en i trestjärnig internationell Grand Prix-kür.
– Det viktigaste var nog det nya kontaktnät jag skapade. Jag har fortfarande nära kontakt med alla från nivå fyra under de år vi deltog.
– Det var så bra att få träffas på ett annat sätt än under tävling. Dessutom fick jag med mig massor av kunskap i att etablera relationer med mitt team, föräldrar och alla runt omkring och inte minst att ha bra kontakt med hästägare.
– Jag måste absolut säga att kan du och har du chansen att söka ska du göra det!

Huvudlärare i nivå 3 är Hoppning – Ann Catrin Carlsson är huvudlärare i hoppning för både nivå 3 och 4, Louise Nathorst för dressyr i nivå 3 och 4 – i nivå 3 även Elisabet Lundholm. I fälttävlans nivå 3 är Victoria Carlerbäck huvudlärare och i nivå 4 Yogi Breisner. I körning, som endast finns i nivå 3 är Lotta Pålsson huvudlärare. Även distans finns i nivå 3 och där anpassar man lärare.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.