Ston och föl, utan problem att registrera i det centrala hästregistret. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Dåligt påfyllt i det nya centrala hästregistret

Sveriges Radio Ekot fastslår att bara en tredjedel av landets hästar blivit registrerade hos Jordbruksverket .

I oktober 2021 skulle alla hästar vara registrerade hos en anläggning till Jordbruksverket för att underlätta vid smittspårning vid eventuella hästsjukdomar. Detta enligt AHL, EU:s nya djurhälsolag som ska underlätta vid smittspårning vid eventuella hästsjukdomar. Nu visar siffrorna att bara en tredjedel blivit registrerade av Sveriges närmare 350 000 hästar.

Lyssna på inslaget här

I Ekots intervju hörs Jordbruksverkets handläggare David Slottner förklara att han inte vet varför så få hästar blivit registrerade.  Han nämner problem med att nå ut till landets hästägare då de inte finns i något register.

Under 2021 var det nya centrala hästregistret och problemen med att registrera anläggningar och hästars rörelser, till exempel flytt till sommarbeten, något som engagerade många. Inte minst problemen med själva it-systemet fick beslutande instanser att flytta sista dag för registrering från 21 april till oktober 2021. Många anläggningsägare försökte registrera men drabbades av krånglande teknik. 

Ett annat vanligt problem är att importerade hästar ofta saknar den korrekta tilläggsregistreringen hos SWB eller annan registratorsfunktion som är nödvändig. Utan den saknas rätt uppgifter för att kunna registrera en häst i det nya systemet. Ett problem som inte lär lösas i rödaste rappet och Jordbruksverket verkar sakna en plan för åtgärd.

 

Tidigare artiklar om hästregistret

Från idag ska din häst vara registrerad – men ännu krånglar systemet

 

Få hästar registrerade – nu varnar Jordbruksverket

Nya hästregistret stängt – problem med databasen

 

Nu är det dags att registrera hästar i det nya systemet

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.