hand klapp nonsens

Därför avbröts Bruksprovet – smitta men ej EHV-1

På fredagskvällen meddelade SWB att man avbryter bruksprovet på Strömsholm efter att en hingst konstaterats med hög feber. Det visade sig dock inte handla om det fruktade EHV-1 som lamslagit hela Europa, utan ett annat virus.

SWB skriver:

Information angående smittläget på Strömsholm

Vi har mottagit provsvar gällande den hingst som under fredagskvällen hade hög feber. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa, svaret gällande Coronavirus är på gränsvärdet till positivt.

Den aktuella hästen är nu helt feberfri och mår väl och kommer att få lämna Djursjukhuset inom någon dag med isoleringsrekommendationer under förutsättning att inget annat tillstöter.
Samtliga hingstar kan därmed få åka hem idag, men de hästar som varit uppstallade i Norra Stallet skall vara isolerade i två veckor med daglig temperaturkontroll. I händelse av symtom på sjukdom rekommenderar vi provtagning och kontakt med lokal veterinär för upprättande av smittskyddsrutiner. I händelse av positivt svar på Corona blir isoleringstiden också förlängd till minst 4 veckor efter sista symtom.

Som extra säkerhetsåtgärd rekommenderar vi att samtliga hingstar isoleras de kommande två veckorna på hemmaplan.

 

Coronavirus hos häst – Ekvint coronavirus (ECoV)

Ekvint coronavirus är ett virus hos hästar som inte har fått så stor uppmärksamhet förr. Det kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber hos hästar, och även kolik och diarré.

Hästens coronavirus smittar fekalt-oralt, alltså från avföring till munnen. Smitta kan även ske indirekt exempelvis via föremål, miljön och personer. Hästar kan utsöndra virus i träcken i upp till 25 dagar med eller utan tecken på sjukdom. Utbrott har förekommit på gårdar som inte har haft kontakt med hästar utifrån.

Behandlingen i samband med feber består av vila och vid behov understödjande behandling, till exempel antiinflammatoriska medel och vätska. Kontrollera hälsotillstånd och kroppstemperatur dagligen.

Det är ett mycket smittsamt virus. Ett stall med coronavirus-smitta bör isoleras för att snabbast möjligt begränsa smittspridning. De hästar som är drabbade bör isoleras från andra hästar i besättningen. Byt kläder och skor mellan de olika hästgrupperna och tillämpa strikt handhygien. Dela ingen utrustning.

Ekvint coronavirus är inte anmälningspliktigt, men det kanske borde vara det eftersom det är en smittsam sjukdom som kan vara påtaglig för de drabbade hästarna.

Tränare/hästägare till trav- eller galopphäst samt ansvarig vid trav eller galoppstuteri ska anmäla misstanke om smittsam sjukdom till den lokala smittskyddsgruppen (epizootigrupp) som finns vid varje trav- och galoppbana.

Anmälningspliktig : Nej

Epizooti (kan utgöra ett allvarligt hot mot människors eller djurs hälsa) : Nej

Zoonos (kan överföras mellan djur och människa): Nej

Källa: SVA

Läs mer hos SVA > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.