De svenska hästarna riskerar att drabbas hårt av transportsjuka. Foto: Fredrik Jonsving

Därför drabbas de svenska hästarna av transportsjuka

En väldigt akut och ilsken lunginflammation. Så beskriver Lisa Lidbeck, landslagsveterinär för fälttävlanslandslaget, den fruktade transportsjukan. Sjukdomen riskerar att slå hårt mot de svenska hästarna som reser långt.

En av de svenska distanshästarna stoppades i veckan i Liege just på grund av transportsjuka. Hästen My Kanel hade feber och ströks från medverkan i VM.

– Man vet faktiskt inte helt varför vissa drabbas och vissa inte. Men det är någon form av lungsäcksinflammation, säger Lisa Lidbeck.

Hon förklarar att hästar är konstruerade för att andas mycket frisk luft. Vid resa står hästarna uppbundna och kanske inte kan sträcka ner huvudet ordentligt.

– De är egentligen gjorda för att gå med huvudet i backen hela tiden. Om de står uppbundna och inte kan ta ner huvudet så produceras det slem som de inte kan få ut. Det är en del i varför de kan drabbas, säger Lisa Lidbeck.

 

Längre resa

De svenska hästarna har också mycket längre resväg än exempelvis de holländska eller belgiska som befinner sig närmare hästarnas flygort Liege. Därmed ökar även risken att drabbas.

– Luften kanske inte är helt perfekt i en lastbil. Man har kanske foder med sig och luftvolymen är lite sämre, säger veterinären.

Själva flygresan beskriver Lisa Lidbeck som den bekväma biten, även för hästarna.

– Det som är bökigt är när de ska på och av. Själva flygresan är nog snarare tvärtom, det är det inga skarpa svängar eller liknande.

 

Kan vara dödlig

Transportsjuka är en faktor att ta på allvar. Den kan vara allt från lindrig till dödlig, berättar Lisa Lidbeck.

– Man ska ha väldigt stor respekt för den.

En häst som är drabbad behöver medicin men brukar ofta friskna till på några dagar. Därför är det viktigt att ha god marginal mellan resorna och tävlingsdagarna.

– Det är alltid en risk när hästar ska resa långt. VM-hästarna har en hel vecka innan besiktningen, säger Lisa Lidbeck.

Så reser VM-hästarna

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.