Peder Fredricson höll en clinic på Jönköping Horse Show. Foto Isak Rautenberg/Jönköping Horse Show

De 14 bästa tipsen från Peder Fredricsons clinic i Jönköping

Här har vi samlat de 14 bästa tipsen från Peder Fredricsons fullsatta clinic på Jönköping Horse Show.

1. Jag anpassa måste anpassa mig och förstå vad hästen behöver för att kunna prestera. Alla är olika, har sin personlighet som är lika olika som alla era personligheter, de har olika exteriör och olika förmåga att röra sig.

2. Vare sig man vill det eller inte så formar man hästen i allt man gör. Bara jag står här så formar jag hästen. Alla erfarenheter hästen får formar den till vad den blir.

3. Jag longerar minst en gång i veckan, för kommunikationen, för att forma hästen, men också för att jag vill se hur hästen rör sig. Jag använder alltid repgrimma, har man bett och hästen drar iväg får den ont i munnen.

4. Jag är noga med att inte tvinga hästen till någonting. Tvingar man den så är det något som går sönder. Hästen kanske säger att det är något som är stelt just där. Varken fysiskt eller mentalt tror jag på tvång.

5. I början kan det vara bra att låta hästen galoppera på lite – inte fara iväg – men stretcha ut lite och komma igång i kroppen. Den ska vara i sin egen balans och inte hänga i bettet.

6. När hästen blir rädd för något i hörnan vill man som ryttare sparka till honom med skänkeln  – och det kan man ju göra, men nästa gång kommer han både att vara rädd för hörnan och för att han ska få en smäll. Om hästen blir spänd får den svårt att utvecklas och lära sig saker.

7. Så länge hästen är avspänd och positiv kan den lära sig saker. Man får ta sig tid och inte ha bråttom när man rider, det är alltid en dag imorgon.

8. Det finns små detaljer som kan störa balansen. Det är bra att byta sida på stiglädren, trampar du alltid i det ena när du sitter upp kommer det att töjas ut och då sitter du snett på hästen.

9. Halvhalter låter så enkelt, men det är ganska svårt. När man stänger fingrarna ska hästen jobba på bakifrån och inte gå emot bettet. När man mjuknar i handen ska hästen söka sig framåt-nedåt och ta bettet.

10. När man gör en halt är det viktigt att hästen gör den över sina bakben och inte på bogarna.

11. Det viktigaste när en häst går emot handen är att man aldrig försöker dra tillbaka, det är aldrig en bra lösning. Det är bättre att sätta hästen lite i arbete efter tag när den kommer igenom, så kommer den att bli fin i munnen.

12. Det är viktigt att man är konsekvent. Varje gång man rider över en bom ska man ha samma tänk. Hästen ska söka sig framåt, vara mjuk i handen, avspänd, det ska vara en rak linje och man ska få tillbaka hästen. Repetition gör att när de kluriga banbyggarna bygger svåra saker så sitter kommunikationen mellan häst och ryttare.

13. Om man lär hästen att uppskatta beröm, då vill den ha det, då jobbar den för det. Då har man kommit ganska långt. När man känner en positiv reaktion på berömmet, då har man kommit en bra bit på vägen i kommunikationen.

14. Ju bättre språng man får, desto bättre landar hästen. Allt hänger ihop, bra anridning, bra språng, bra landning, bra balans.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.