Ett smakprov från utställningen. Foto: Jenny Christenson, målning Thomas Christienson. Ett hästras att bevara. Foto: Jenny Christenson Vilda mustanger. Foto: Jenny Christenson Teckningarna och målningarna i utställningen kommer från Thomas Christenson. Thomas Christensons målning. Syskonen Jenny och Thomas Christenson har vid flera tillfällen åkt till USA för att studera de vilda mustangerna.

Deras kamp för att rädda mustangerna blev utställning

Jenny och Thomas Christenson är två syskon med ett stort gemensamt intresse. USA:s vilda mustanger. Nu har syskonens intresse mynnat ut i en utställning med målningar, teckningar och fotografier.

Jenny berättar att de alltid haft hästar omkring sig i uppväxten i Värmland. Men med filmen Hidalgo som handlar om just en mustang föddes intresset för denna vilda hästras. När syskonen sedan ville göra ett projekt tillsammans som konstnär och fotograf föll det sig naturligt att belysa de vilda hästarnas situation.

– Mustanger är så otroligt vackra och riktiga survivors.  De kom först till USA med spanjorerna och förvildades där. Nu lever en del vilda fortfarande men deras situation är tuff, säger Jenny.

På plats

Både hon och Thomas har varit i USA för att kunna studera djuren live och fotografera dem.

– Det var så häftigt att se dem i det vilda. När hingsten upptäckte oss reste han sig upp och liksom stampade mot oss. Vi inkräktade på hans flock. Då känner man sig väldigt väldigt liten, säger Jenny.

Hon berättar att USA mer eller mindre är uppdelat i två läger: de som vill bevara de vilda mustangerna och de som vill ta bort dem.

– Men man ser ju att den fria vildmarken krymper mer och mer. Hästarna får mindre plats. Det är så synd. Vi vill informera människor om vad som sker, säger hon.

Minska antalet

Under våren 2019 har man beslutat att antalet mustanger i det vilda i Utah ska minskas med 80 procent, berättar Jenny. Där finns det idag cirka 600 hästar. Det innebär att man först samlar in hästarna och sedan håller en auktion. De som inte säljs går vanligtvis till slakt, men då man inte får slakta hästar i USA skeppas hästarna till Kanada eller Mexiko.

För Jenny och Thomas är bevarandet allt. De har försökt skriva till myndigheter i USA och stoppa dessa insamlingar men så långt utan gehör.

Varför ska man rädda mustangerna tycker du? 

– Det är en väldigt klok och vacker häst. Mustangerna är väldigt familjära och gosiga med varandra. De har starka familjeband. Sen ska de komma med helikoptrar och sära dem. Det här blir en oerhörd stress för dem, säger Jenny.
I utställningen blandas Jennys bilder med Thomas teckningar. Så småningom kommer de också att trycka en bok.
– Vi vill att man ska veta om det här. Och vi vill att man ska behandla mustangerna med respekt, säger Jenny.
– De ska ha sin plats i den amerikanska historien. De måste få en säkrad plats att vara på och vara garanterat skyddade, säger Jenny.
Utställningen pågår från lördagen den 15 februari till den 3 mars på galleri Majnabbe i Göteborg.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.