Det här gäller för friskvårdsbidraget. Foto: Fredrik Jonsving

Så utnyttjar du friskvårdsbidraget till ridning

Friskvårdsbidragets vara eller inte vara har varit en långt gående debatt i ridsporten. Det här är vad som gäller för dig som vill utnyttja möjligheten.

– Från den 1 januari 2018 är ridning godkänd för att ansöka om skattebefriat friskvårdsbidrag. Högsta förvaltningsdomstolen klargjorde fredagen den 12 januari att golf skulle omfattas av friskvårdsbidraget. Skatteverket har därefter slagit fast att även ridning omfattas, säger Pia Blank Thörnroos, jurist hos Skatteverket, till Svenska Ridsportförbundet.

 

Först och främst ska man veta att det är arbetsgivaren som avgör vad som innefattas i friskvårdsbidraget. Det kan alltså skilja sig från arbetsplats till arbetsplats.

– Friskvårdsbidraget kan i princip användas för vilken motion av enklare slag som man vill ha och kommer överens med arbetsgivaren om, säger Pia Blank Thörnroos.

 

Men det finns en hel del regler att ha koll på. Bland annat är det inte tillåtet med ersättning för medlemsavgifter i föreningar eller att köpa utrustning. Vidare får inte kostnaden överskrida 1 000 kronor per tillfälle eller för träning på din egen hemmaplan. Du kan alltså inte kalla hem en tränare och få ersättning med dig. Inte heller uppstallning eller foder är avdragsgillt.

 

Vad gäller då? Jo, du kan få ersättning för lektionsridning på ridskola – vilket även gäller voltige. Även ridhusavgift och avgift för tränare på egen häst är godkänt. Var noga med att ta kvitton på alla aktiviteter, det är dessa som ligger till grund för bedömningen.

Här hittar du Ridsportförbundets information

Här hittar du Skatteverkets bestämmelser

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.