ukraina hoppning

Detta gäller när du tar in djur från Ukraina

Vad gäller för att ta in djur från Ukraina? Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, redogör för vad som gäller och varnar samtidigt för smittorisk.

SVA:s hemsida finns en del information om vad som gäller om man ska föra in djur från Ukraina i Sverige. SVA manar också till försiktighet när man tar in djur från ett land med ett annat smittläge och varnar för att Ukraina betraktas som ett högriskland gällande rabies där det rapporteras fall även på häst.

När det gäller hästar som ska tas in från Ukraina gäller ordinarie regelverk, med veterinärintyg och eventuell provtagning för att säkerställa frihet från vissa sjukdomar, skriver SVA. För frågor om vilka regler som gäller för införsel hänvisas till Jordbruksverket.

Smittläget hos djur i Ukraina innebär flera allvarliga sjukdomar som inte finns i Sverige. Bland annat förekommer rabies i Ukraina med hundratals rapporterade fall årligen, såväl på räv som på andra djurslag, inklusive katter, hundar och hästar. Rabiesfall på människa förekommer också i landet. Ukraina betraktas därför som ett högriskland gällande rabies, skriver SVA.

Rabies är en dödlig sjukdom både för djur och människor och Sverige är sedan många år fritt från sjukdomen. En annan sjukdom som är utbredd i Ukraina men som inte förekommer i Sverige är afrikansk svinpest

Jordbruksverket skriver på sin hemsida:

”Det är många som frågar om människor som flyr från Ukraina får ta med sig sina hundar till Sverige. Vi arbetar intensivt med dessa frågor just nu.

Ukraina är ett högriskland för rabies. Därför kommer vi både att se till det humanitära behovet att låta människor på flykt få komma till Sverige och ha med sig sin hund, och se vilka åtgärder som behövs för att vi inte ska få in rabies och andra sjukdomar hos hund till Sverige.

Vi kommer att gå ut med mer information när vi kan ge mer detaljer.”

Allmän information om införsel av hästar hos Jordbruksverket

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.